Uwielbiam tego typu smarowidła do chleba. Nie wszyscy lubią wątróbkę, ale w postaci pâté smakuje ona rewelacyjnie! A czym jest pâté? To rodzaj pasztetu albo smarowidła z mięsa czy nawet ryb. Dla mnie bomba! Kiedyś w restauracji jadłam parfait z wątróbki drobiowej, które mnie zachwyciło. Od tamtej pory próbowałam odtworzyć ten smak i w końcu się udało! Koniecznie posmakujcie na toście albo na opieczonej pajdzie chałki. Wspaniale się komponują słodkie i wytrawne smaki chałki i pâté.
Przepis z Kwestii Smaku.Składniki:
- 500g wątróbki drobiowej
- mleko
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 łyżeczki tymianku
- 1 małe jabłko (Koniecznie! Doda smaku i kremowości pâté. W oryginale była gruszka, ale wolałam jabłko)
- 1/4 szkl. whisky lub brandy, użyłam whisky
- 150g masła
- sól, pieprz
- dodatkowo 50g masła na wierzch
Zalewamy wątróbki mlekiem i wstawiamy na noc do lodówki (będą miały nieco lepszy smak).
Do rondla lub na większą patelnię włożyć 20 g masła (2 łyżki), roztopić, włożyć pokrojoną cebulę, czosnek oraz tymianek. Smażyć przez około 3 - 5 minut na umiarkowanym ogniu mieszając od czasu do czasu.
Dodać starte jabłko i podsmażać wszystko jeszcze przez około 3 minuty.
Podsmażone składniki odłożyć na talerz.
W ich miejsce włożyć wątróbki, można dodać nieco masła. Zwiększyć trochę ogień i smażyć wątróbki przez około 3 minuty, z zewnątrz mają być obsmażone, w środku pozostać jeszcze delikatne, różowe i soczyste.
Wymieszać ze składnikami z talerza, wlać whisky i zagotować. Gotować przez około 1 minutę, na koniec doprawić solą oraz pieprzem, odstawić z ognia.
Całość przełożyć do pojemnika blendera, dodać resztę masła i zmiksować na mus.
Masę (będzie dość rzadka) rozlać do małych miseczek lub kokilek (zostawić 0,5 cm na wierzchnią warstwę masła), polać roztopionym masłem wymieszanym z posiekaną natką lub z listkami tymianku i wstawić do lodówki do stężenia (na kilka godzin lub najlepiej na całą noc).
Podawać z ciepłymi tostami.
Smacznego życzą
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz