Szybka, łatwa i baaaardzo smaczna słodka przekąska. W kruchym i chrupiącym cieście filo zamykamy budyniowo-bananową masę z gorzką czekoladą. Czy ja już kiedyś nie mówiłam, że uwielbiam połączenie banana i czekolady?;)
Składniki (na ok. 10 szt.):
- 1 opakowanie budyniu waniliowego
- 250 ml mleka
- 3 bardzo dojrzałe banany (takie są najsłodsze)
- duża garść startej gorzkiej czekolady
- 1 opakowanie ciasta filo
- 2-3 łyżki masła
Budyń, taki na 0,5 l mleka, przygotowujemy w 250 ml mleka. Ma być gęsty. Można posłodzić.
Banany kroimy w plasterki.
Masło topimy.
Ciasto filo rozkładamy, wydzielamy 2 płaty, resztę ciasta z powrotem zwijamy i chowamy, by nie wyschło.
Wydzielone dwa płaty kroimy wzdłuż dłuższego boku na 3 pasy.
Na jednym końcu paska ciasta układamy nieco bananów, 2 łyżki budyniu, posypujemy tartą czekoladą, zwijamy rożki smarując masłem każdą płaszczyznę, która ma być zawinięta. Ciasto filo trzeba natłuszczać, inaczej się pokruszy po upieczeniu.
Pieczemy w 180 st.C, aż ładnie zbrązowieją.
Smacznego życzą
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz