Szukacie ciekawej przekąski na wieczór do filmu albo na spotkanie ze znajomymi? Polecam corn dogi, czyli parówki w cieście kukurydzianym. Do tego ulubiony dip - czosnkowy, serowy lub pomidorowy i coś niestandardowego a pysznego gotowe.
Corn dogi to amerykańskie danie popularne od połowy XX w., do tego stopnia lubiane, że doczekało się swojego święta. Obchodzone jest ono w pierwszą sobotę marca przed mistrzostwami pierwszej ligi koszykówki mężczyzn.
Składniki (na 2-3 porcje):
- 10 dobrej jakości parówek
- 150 g mąki pszennej
- 120 g mąki kukurydzianej
- ok. 230 ml mleka lub maślanki
- 2 jajka
- opcjonalnie garść startego sera o wyrazistym smaku, np. cheddar
- łyżeczka sody lub proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki cukru
- 1 mała łyżeczka soli
- ostra papryka w proszku
- olej do głębokiego smażenia
- patyczki do szaszłyków
Parówki przekrawamy na pół lub na 3 części.
Wszystkie składniki ciasta miksujemy na gładką masę.
W garnku rozgrzewamy tyle oleju, by można było w całości zanurzyć w nim parówki.
Każdą parówkę maczamy w cieście (najłatwiej robić to, gdy ciasto przelejemy do wysokiej szklanki lub słoika) i przekładamy do wrzącego oleju. Smażymy partiami, aż ciasto będzie złoto-brązowe.
Wyciągamy, odsączamy na ręczniku papierowym.
W każdego corn doga wbijamy zjednej strony patyczek do szaszłyków.
Podajemy na ciepło z sosami, keczupem, musztardą.
Smacznego życzą
Hmm fajnie to wyglada.
OdpowiedzUsuń