wtorek, 7 stycznia 2014

SERNIK Z CZEKOLADĄ NA PIERNICZKOWYM SPODZIE

               Sernik poświąteczny. Miałam nieco niezagospodarowanego sera, niewykorzystaną podstawę z piernikowej chatki (wyszła za mała), postanowiłam zatem upiec świąteczny sernik z nutą piernika i czekolady (ciąg dalszy mojej fascynacji czekoladowym sernikiem;) ). Ciasto wyszło jak zawsze kremowe, spód z piernika i biszkoptów jest delikatny i nie przytłacza sera aromatem pierniczków. Do tego nieco wiśniowego dżemu i czekolady i pyszny sernik gotowy:) 
Przepis ze standardowego przepisu, jaki stosuję na serniki (np. jak w przypadku podobnego sernika z czekoladą).


Składniki (na małą keksówkę 23x10 cm):

Masa serowa:
  • 400g sera mielonego
  • 0,5 tabliczki mlecznej czekolady
  • 2 jajka
  • 0,5 szkl. cukru
  • 0,5 torebki budyniu waniliowego
  • kilka łyżek dżemu wiśniowego

Na spód:
  • ok. 60g herbatników lub biszkoptów
  • ok. 60g kruchych pierniczków z tego przepisu
  • 80g masła

Polewa czekoladowa:
  • 0,5 tabliczki mlecznej czekolady
  • ok. 4-5 łyżek śmietany kremówki lub mleka
  • 1 łyżeczka żelatyny
  • 2-3 łyżki wrzątku
Spód: pierniczki wraz z ciastkami (herbatniki lub biszkopty) zmielić na pył i wymieszać z rozpuszczonym masłem. Tak przygotowaną masę wyłożyć na dno formy, podpiec w piekarniku nagrzanym do 180oC przez około 10-15 min. Przestudzić. 

Masa serowa: tabliczkę czekolady łamiemy na kawałki i topimy w kąpieli wodnej, czyli w misce szklanej lub metalowej ustawionej na garnku z wolno gotującym się wrzątkiem. Odstawiamy do przestudzenia. Ser, jajka, cukier i budyń umieścić w misce i wszystko razem krótko zmiksować tylko do połączenia się składników. Dodać rozpuszczoną czekoladę i szybko wymieszać.

Polewa czekoladowa: czekoladę łamiemy na kawałki i topimy w kąpieli wodnej identycznie jak wyżej. Żelatynę rozpuszczamy w odrobince wrzątku . Miskę zdejmujemy z wrzątku, dodajemy śmietanę lub mleko i mieszamy. Masa ma być rzadka i lejąca. Dlatego dodajemy żelatynę. Dzięki temu po schłodzeniu otrzymamy polewą zwartą, ale kremową.
Można też pominąć żelatynę, dodać dosłownie 3-4 łyżki mleka, ale wówczas polewa będzie bardziej zwarta.
Masę serową wylać na spód. Na wierzchu delikatnie rozsmarować dżem wiśniowy. Wstawić do piekarnika. Piec pierwsze 20 min. w 190st.C, a następnie 30-35 min. w 160st.C. Po wyłączeniu piekarnika pozostawić ciasto w piekarniku przy minimalnie uchylonych drzwiczkach do  całkowitego wystudzenia. Dzięki temu ciasto pięknie wyrośnie i się ładnie upiecze, nie popęka. Długie studzenie przy uchylonych drzwiczkach spowoduje, że ciasto nie opadnie. Zawsze tak piekę sernik i jeszcze nigdy mi nie opadł:)
Gotowy, wystudzony sernik polewamy polewą i odstawiamy do jej stężenia.

Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz