Sernik poświąteczny. Miałam nieco niezagospodarowanego sera, niewykorzystaną podstawę z piernikowej chatki (wyszła za mała), postanowiłam zatem upiec świąteczny sernik z nutą piernika i czekolady (ciąg dalszy mojej fascynacji czekoladowym sernikiem;) ). Ciasto wyszło jak zawsze kremowe, spód z piernika i biszkoptów jest delikatny i nie przytłacza sera aromatem pierniczków. Do tego nieco wiśniowego dżemu i czekolady i pyszny sernik gotowy:)
Przepis ze standardowego przepisu, jaki stosuję na serniki (np. jak w przypadku podobnego sernika z czekoladą).
Składniki (na małą keksówkę 23x10 cm):
Masa serowa:
- 400g sera mielonego
- 0,5 tabliczki mlecznej czekolady
- 2 jajka
- 0,5 szkl. cukru
- 0,5 torebki budyniu waniliowego
- kilka łyżek dżemu wiśniowego
Na spód:
- ok. 60g herbatników lub biszkoptów
- ok. 60g kruchych pierniczków z tego przepisu
- 80g masła
Polewa czekoladowa:
- 0,5 tabliczki mlecznej czekolady
- ok. 4-5 łyżek śmietany kremówki lub mleka
- 1 łyżeczka żelatyny
- 2-3 łyżki wrzątku
Spód: pierniczki wraz z ciastkami (herbatniki lub biszkopty) zmielić na pył i wymieszać z rozpuszczonym masłem. Tak przygotowaną masę wyłożyć na dno formy, podpiec w piekarniku nagrzanym do 180oC przez około 10-15 min. Przestudzić.
Masa serowa: tabliczkę czekolady łamiemy na kawałki i topimy w
kąpieli wodnej, czyli w misce szklanej lub metalowej ustawionej na
garnku z wolno gotującym się wrzątkiem. Odstawiamy do przestudzenia. Ser, jajka, cukier i budyń umieścić w
misce i wszystko razem krótko zmiksować tylko do połączenia się
składników. Dodać rozpuszczoną czekoladę i szybko wymieszać.
Polewa czekoladowa: czekoladę łamiemy na kawałki i topimy w
kąpieli wodnej identycznie jak wyżej. Żelatynę rozpuszczamy w odrobince wrzątku . Miskę zdejmujemy z wrzątku,
dodajemy śmietanę lub mleko i mieszamy. Masa ma być rzadka i lejąca.
Dlatego dodajemy żelatynę. Dzięki temu po schłodzeniu otrzymamy polewą
zwartą, ale kremową.
Można też pominąć żelatynę, dodać dosłownie 3-4 łyżki mleka, ale wówczas polewa będzie bardziej zwarta.
Masę serową wylać na spód.
Na wierzchu delikatnie rozsmarować dżem wiśniowy. Wstawić do piekarnika. Piec
pierwsze 20 min. w 190st.C, a następnie 30-35 min. w 160st.C. Po
wyłączeniu piekarnika pozostawić ciasto w piekarniku przy minimalnie
uchylonych drzwiczkach do całkowitego wystudzenia. Dzięki temu ciasto
pięknie wyrośnie i się ładnie upiecze, nie popęka. Długie studzenie przy uchylonych
drzwiczkach spowoduje, że ciasto nie opadnie. Zawsze tak piekę sernik i
jeszcze nigdy mi nie opadł:)
Gotowy, wystudzony sernik polewamy polewą i odstawiamy do jej stężenia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz