środa, 18 listopada 2015

POLICZKI WIEPRZOWE W SOSIE CHRZANOWYM

              Policzki wieprzowe czy wołowe nie są u nas zbyt popularne. A szkoda, gdyż to bardzo delikatne i smaczne mięso. Od dawna chciałam spróbować je przygotować i w końcu się udało. Dostałam w markecie poliki wieprzowe, pogrzebałam w internecie, gdzie natknęłam się na przepis Tomasza Jakubiaka (bardzo przeze mnie lubianego) na poliki w sosie chrzanowym. Bardzo ten przepis do mnie przemówił, więc zabrałam się do roboty. Przepis jest łatwy, a danie udało się pysznie! Tak delikatnego mięska dawno nie jadłam:) Jednak następnym razem zrezygnowałabym z chrzanu. Poliki są tak bajecznie smaczne, że chrzan potrafi przyćmić ich smak. 
Ja swoje  danie zapiekałam, a nie gotowałam, jak radzi Jakubiak. Wydaje mi się, że tak jest łatwiej, a mięso wychodzi delikatniejsze. Zmieniłam tez nieco sos.


Składniki (na 3 porcje):

  • 0,5 kg wieprzowych policzków 
  • sól, pieprz
  • oliwa
  • mały pęczek włoszczyzny
  • 1 jabłko
  • 1 cebula
  • 3 duże ząbki czosnku
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • duża szczypta majeranku i estragonu
  • 700 ml bulionu warzywnego
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki chrzanu
  • 2 łyżki śmietany
Karmelizowane marchewki:
  • ½ szklanki wody
  • 5-6 ziaren kardamonu
  • 3 łyżki miodu
  • pęczek młodych marchewek
  • ¼ szklanki czerwonego wina
Policzki wieprzowe oczyszczamy z błon. Doprawiamy solą, pieprzem.
Włoszczyznę, jabłka i cebulę kroimy na małe kawałki. 
Warzywa podsmażamy na oliwie i wyciągamy.
Następnie na tej samej patelni przesmażamy policzki wieprzowe, które przekładamy do naczynia żaroodpornego. Dodajemy jabłka i przesmażone warzywa, ziele angielskie i liście laurowe. Wszystko zalewamy bulionem warzywnym i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 st.C (z termoobiegiem) 2-3 godziny. U mnie po 2,5 godz. mięsko było idealne. Należy kontrolować ilość płynu, w razie potrzeby dolać nieco bulionu.
Z garnka wyciągamy ugotowane policzki. Warzywa i jabłka powinny być tak miękkie, że dają się rozgnieść widelcem, co też czynimy łącząc owo puree z bulionem, w którym się gotowały.
Dodajemy śmietanę, sok z cytryny i chrzan. Dokładnie mieszamy, doprawiamy solą, pieprzem, ziołami. Mieszamy i wkładamy sos na chwilę jeszcze do piekarnika lub podgrzewamy na kuchence, by smaki się połączyły.

Idealnym dodatkiem do wieprzowych policzków będą KARMELIZOWANE MARCHEWKI. 
Na patelnię wlewamy wodę. Dodajemy miód i rozgniecione w moździerzu same drobne ziarenka kardamonu wyłuskane z ziarna. Czekamy chwilę, aż syrop zgęstnieje. 
Następnie dodajemy marchewki i dolewamy czerwone wino. Warzywa obtaczamy w sosie i gotujemy przez 5 minut. 
Policzki wieprzowe podawałam z kaszą jęczmienną i karmelizowanymi marchewkami. 


Smacznego życzą



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz