wtorek, 4 września 2012

ZAPIEKANE NALEŚNIKI Z PIECZARKAMI POD BESZAMELEM

               W lodówce zalegały mi pieczarki. Postanowiłam je spożytkować w pysznej zapiekance naleśnikowej. Dodałam inne produkty, które trzeba było zużyć. Zrobiło się z tego sprzątanie lodówki. Wyszło pysznie:) Bardzo lubię naleśniki, również w zapiekankach, np. w wersji meksykańskiej, która jednak dzięki mięsnemu farszowi i przyprawom była bardziej wyrazista w smaku. Nadzienie z pieczarek w dzisiejszym wydaniu jest delikatniejsze. Mój szef (zabieram obiad do pracy i odgrzewam) stwierdził, że to takie cannelloni;) 



Składniki (na formę 18x28cm):

  • 5-6 naleśników (nie podaję przepisu, chyba każdy wie, jak zrobić naleśniki;))
Farsz:
  • 300g pieczarek
  • pół papryki świeżej
  • 2 płaty papryki konserwowej
  • 2 cebule
  • duży ząbek czosnku
  • 4-5 łyżek keczupu
  • garść tartego żółtego sera
  • zioła: majeranek, oregano
  • sól, pieprz
  • olej
  • bułka tarta do obsypania formy
Sos beszamelowy z pomidorami:
  • olej
  • kilka łyżek mąki
  • 1 szkl. mleka
  • 3 małe pomidory
  • oregano
  • gałka muszkatołowa
  • sól, pieprz
  • ser żółty
Pieczarki siekamy i podsmażam, ale nie całkiem, dosłownie kilka chwil, by zmiękły. Cebulę również siekamy i smażymy. Papryki kroimy w małą kosteczkę. Wszystkie warzywa łączymy, dodajemy przeciśnięty czosnek, keczup i zioła. Doprawiamy do smaku. Dokładnie mieszamy. Formę do zapiekania smarujemy olejem lub masłem i obsypujemy bułką tartą. Nakładamy po 2-3 łyżki nadzienia na naleśnik (lub więcej w zależności od wielkości placka). Zwijamy i układamy w formie.
Szykujemy beszamel: rozgrzewamy olej, na którym lekko przesmażamy mąkę tylko do zezłocenia. Dodajemy mleko energicznie mieszając trzepaczką, by nie zrobiły się grudki. Dokładnie mieszamy na małym ogniu, aż sos zgęstnieje. Doprawiamy solą, pieprzem, gałką muszkatołową. Pomidory sparzamy, obieramy ze skórki, drobno kroimy i dodajemy do sosu. Można ewentualnie dodać jeszcze łyżkę keczupu. Przyprawiamy oregano. Sos wylewamy na naleśniki. 
Zapiekankę pieczemy w 180st.C przez ok. 40min. Na 10min. przed końcem posypujemy startym serem.

Smacznego!


6 komentarzy:

  1. mmm :) uwielbiam zapiekane naleśniki :))

    OdpowiedzUsuń
  2. Super danie:) To jest to co lubię:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ooo, to koniecznie muszę wypróbować! :)))

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda ciekawie :) Przetestuję

    OdpowiedzUsuń
  5. bardzo ciekawe danie. kiedyś spróbuje :)

    OdpowiedzUsuń