Ostatnio znalazłam przepis na te pierożki na blogu Kuchnia w Zieleni. Od razu stwierdziłam, że muszę je przygotować! Przepadam za pierogami ruskimi, pieczone też uwielbiam, a że miałam mieć gościa, to postanowiłam je przygotować na lekką kolację/wieczorną przekąskę. U autorki wydają się być kruche, moje wyszły raczej pulchne jak bułeczki. Zrzucam to na karb tego, iż nadziane długo leżakowały czekając na upieczenie (ok. 1,5 godz., tak się jakoś złożyło). Mimo to wyszły pyszne - delikatne ciasto, pyszny ziemniaczany farsz przypominający nieco farsz z ruskich pierogów, ale wyrazistszy i ostrzejszy za sprawą ostrej musztardy rosyjskiej i... miodu. Początkowo obawiałam się, jak takie połączenie się sprawdzi, ale wyszło pysznie:) Polecam!
Przepis cytuję z moimi zmianami - zmniejszyłam ilość składników o połowę. Wyszło 1,5 blachy pierożków.
Składniki:
Ciasto
- 20 g świeżych drożdży
- 0,5 szklanki mleka
- 1 łyżeczka cukru
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 1 jajko
- 1 czubata łyżka kwaśnej śmietany
- 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu
- szczypta soli
- 50 g masła
Przygotowujemy rozczyn: drożdże rozrabiamy z odrobiną ciepłej wody i odstawiamy do ruszenia na parę min. Po tym czasie mieszamy mąkę z cukrem, ciepłym mlekiem, solą i pieprzem.
Dodajemy olej, jajko, śmietanę i rozczyn. Ciasto zagniatamy, aż będzie jednolite i
gładkie i będzie odchodziło od brzegów miski.Odstawiamy ciasto do podwojenia objętości (ciasto lekko naoliwiamy).
Po tym czasie, uderzamy ciasto pięścią i wkładamy na 15 minut do lodówki.
Farsz
- 300 g ziemniaków
- 2 ząbki czosnku
- 1 średniej wielkości por (biała część)
- pół łyżeczki tymianku
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka musztardy rosyjskiej
- 100 g twardego żółtego sera
- 1 łyżka kwaśnej śmietany
- sól, pieprz
- olej do smażenia
- 1 roztrzepane jajko do posmarowania pierożków + sezam do ich posypania
Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie i tłuczemy.
Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy posiekanego pora i smażymy kilka chwil, aż por zmięknie. Pod koniec dorzucamy czosnek przeciśnięty przez praskę. Następnie dodajemy tymianek, miód i
całość smażymy na średnim ogniu, aż por się skarmelizuje. Studzimy,
mieszamy z ziemniakami. Na sam koniec dodajemy pokrojony stary ser, musztardę,
doprawiamy do smaku pieprzem i solą i dokładnie wszystko mieszamy.
Ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 3-4 mm. Wycinamy kółeczka, lekko je
rozpłaszczamy i nakładamy farsz. Sklejamy. Układamy na blasze wyłożonej
papierem do pieczenia. Pierożki smarujemy jajkiem
i posypujemy sezamem. Pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku ok. 25 minut, aż będą rumiane.
Smacznego!
Mmmmm wyglądają pysznie. Koniecze kiedyś muszę spróbować!
OdpowiedzUsuńCiekawy przepis :)
OdpowiedzUsuń