Dla sernikowych łasuchów takich jak ja czy mój Połówek;) Przepyszny, kremowy sernik potrójnie czekoladowy - na kakaowym spodzie, z kawałkami gorzkiej czekolady i z polewą z mlecznej czekolady. Smakuje rewelacyjnie! Chyba najlepszy, jaki udało mi się upiec:)) Koniecznie do powtórzenia.
Składniki (na tortownicę 26cm):
Masa serowa:
- 1kg sera mielonego
- 4 jajka
- 50g miękkiego masła
- 1 szkl. cukru
- 1 torebka budyniu waniliowego
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 3/4 tabliczki gorzkiej czekolady
Na spód:
- 220g herbatników
- 1 łyżka kakao do wypieków
- 150g masła
Polewa czekoladowa:
- 1 tabliczka mlecznej czekolady
- 2-3 łyżki śmietany kremówki lub mleka
Spód: herbatniki zmielić na pył, dodać kakao i wymieszać z rozpuszczonym masłem. Tak przygotowaną masę wyłożyć na dno formy, podpiec w piekarniku nagrzanym do 180oC przez około 10-15 min. Przestudzić.
Masa serowa: tabliczkę czekolady posiekać na niezbyt drobne kawałki. Ser, jajka, masło, cukier, budyń i mąkę ziemniaczaną umieścić w misce i wszystko razem krótko zmiksować tylko do połączenia się składników. Dodać posiekaną czekoladę i szybko wymieszać.
Polewa czekoladowa: czekoladę łamiemy na kawałki i topimy w kąpieli wodnej, czyli w misce szklanej lub metalowej ustawionej na garnku z wolno gotujacym się wrzątkiem. Miskę zdejmujemy z wrzątku, dodajemy śmietanę lub mleko i dokładnie mieszamy.
Masę serową wylać na spód. Wstawić do piekarnika. Piec
pierwsze pół godz. w 190st.C, a następnie 40-45 min. w 160st.C. Po
wyłączeniu piekarnika pozostawić ciasto w piekarniku przy minimalnie
uchylonych drzwiczkach do całkowitego wystudzenia. Dzięki temu ciasto
pięknie wyrośnie i się ładnie upiecze. Długie studzenie przy uchylonych
drzwiczkach spowoduje, że ciasto nie opadnie. Zawsze tak piekę sernik i
jeszcze nigdy mi nie opadł:)
Gotowy sernik polewamy polewą i odstawiamy do jej stężenia.
No dlaczego mój nie chce jeść serników pieczonych, tylko ciągle na zimno i na zimno...? Twój wygląda przecudnie!
OdpowiedzUsuńmam wrażenie, że jest Pani mistrzynią serników :D nie mogę się doczekać żeby wypróbować któryś przepis, sama nie mogę się zdecydować. Proszę mi powiedzieć, z jakiego sera Pani korzysta? Dziękuję z góry za odpowiedź :)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo za tak miłe określenie jak "mistrzyni serników":) Korzystam ze zwykłego sera z wiaderka z biedronki, tego z niebieskiego wiaderka:) Wg najważniejszy jest sposób pieczenia - czas i temp., jak podaję w przepisie.
Usuńno cudny cudny...
OdpowiedzUsuń