czwartek, 17 października 2013

CIASTO DROŻDŻOWE ZE ŚLIWKAMI I KRUSZONKĄ

              Bardzo lubię ciasto drożdżowe. Jest takie... bez zbędnych udziwnień. W sezonie śliwkowym nie mogłam sobie odmówić drożdżowca ze śliwkami i kruszonką :)



Składniki (na blachę 30x20cm):
  • 60g świeżych drożdży
  • 3 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka oleju
  • 4 ½ szklanki mąki
  • 1 szklanka letniego mleka
Kruszonka:
  • 3-4 łyżki masła
  • mąka
  • cukier puder
Dodatkowo:
  • śliwki
Do głębokiego naczynia wlać mleko, dodać drożdże, jajka, cukier, cukier waniliowy, olej, wszystkie składniki lekko wymieszać trzepaczką, by się połączyły. Następnie wsypać na całość przesianą mąkę. Uwaga! Teraz nie mieszamy mąki z całością, jeśli sypnie nam się kopczyk, to delikatnie wyrównać po wierzchu, ale nie łączyć z płynnymi składnikami. Przykryć ściereczką i zostawić na 2 godziny.

W tym czasie szykuję kruszonkę: topię masło i studzę. Dodaję równe ilości mąki i cukru pudru. Nie podaję, jaką ilość, bo zawszę dosypuję na oko aż do momentu, gdy wymieszane składniki przybiorą pokruszoną konsystencję kruszonki;)

Śliwki myjemy, przekrawamy na pół i pozbawiamy je pestek.

Po upływie 2 godz. ciasto wymieszać dokładnie łyżką na jednolitą masę. Przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia, pozostawić na 30 minut. Na wierzch wyłożyć śliwki skórką do dołu i posypać kruszonką. Piec w rozgrzanym piekarniku do 180 C, ok. 35 do 40 minut.

Smacznego!



7 komentarzy:

  1. Drożdżowe moja miłość największa,pyszne ze śliwkami. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  2. Dla mnie drożdżowe pachnie domem :) Coś wspaniałego :)

    OdpowiedzUsuń
  3. ciasto rewelacyjne,bardzo smaczne i łatwe w przygotowaniu ,polecam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszne ciasto drożdżowe- takie "mokre" i puszyste, łatwe do przygotowania :)

    OdpowiedzUsuń
  5. jest październik niemam już letniego mleka (dwa dni temu wylałem)czy może być jesienne?

    OdpowiedzUsuń
  6. Idealne ciast na każdą okazję! Super przepis :)

    OdpowiedzUsuń