wtorek, 4 lutego 2014

SAŁATKA Z PALUSZKAMI KRABOWYMI

               Z niedawnego sushi zostało mi nieco paluszków krabowych (surimi). Postanowiłam przygotować sałatkę. Zaskoczył mnie jej smak. Nie spodziewałam się, iż wyjdzie taka dobra. Dwie porcje zjadłam praktycznie od razu;) Już same paluszki krabowe są dobre same w sobie, ale ze świeżymi warzywami i makaronikiem tworzą bardzo smaczną całość. Radzę dodać jakiegoś wyrazistego akcentu do majonezu (ostra musztarda, pikantne guacamole), by smak nie był zbyt mdły, delikatny.


Składniki (na 3-4 porcje):
  • 3 duże garści makaronu w kształcie ziarenek ryżu (nie makaronu ryżowego!)
  • 1/3 opakowania paluszków krabowych
  • 1/2 dużej czerwonej papryki
  • 1/2 ogórka szklarniowego
  • 1/4 puszki kukurydzy konserwowwej
  • 1 kopiasta łyżka majonezu
  • 1 łyżeczka ostrej musztardy lub pikantnego guacamole
  • sól, pieprz 
Makaron gotujemy w osolonym wrzątku. Odcedzamy i odstawiamy.
Paluszki krabowe, paprykę i ogórka drobno siekamy i wrzucamy do miski. Dodajemy kukurydzę, ugotowany makaron, majonez, musztardę/guacamole (dałam guacamole) oraz sól i pieprz. Wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy do przegryzienia się. Można dodatkowo dodać posiekany koperek.

Smacznego!


2 komentarze: