Bardzo lubię guacamole. Awokado samo w sobie jest mdłe, ale z dodatkiem papryczki chilli i soku z cytryny smakuje wybornie. Idealne do chrupania z nachosami, wraz z chili con carne lub z burrito. Uwielbiam!
Składniki:
• 1 miękkie awokado, obrane
• 2 łyżki soku z cytryny lub limonki
• 1/2 małej papryczki chilli
• 1 ząbek czosnku
• sól, pieprz
• 1 łyżka oliwy
Awokado obieramy, przekrawamy na pół i wyjmujemy pestkę. Wszystkie składniki wrzucamy do blendera i miksujemy na gładką masę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Smacznego!
bardzo lubię:)
OdpowiedzUsuńNie próbowałam jeszcze dodawać chilli do guacamole. Za to bardzo lubię dodatek świeżej kolendry :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam guacamole, chyba mogłabym zjeść w każdej ilości.
OdpowiedzUsuńPrawdziwe meksykańskie guacamole robi się jeszcze z pomidorem i czerwoną cebulą, i bez czosnku.
OdpowiedzUsuń