Po niedawnym sushi zostało mi nieco paluszków krabowych (surimi). Część postanowiłam wykorzystać w sałatce, a część przerobić na nadzienie do pierożków w chińskim stylu - wonton, które świetnie nadają się do głębokiego smażenia. Wyszło nadspodziewanie smakowicie. Nadzienie jest niby delikatne, ale dzięki ostremu dodatkowi nabierają charakteru i rewelacyjnie smakują z sosem chili słodko-kwaśnym.
Przepis na ciasto ze strony Kitchen simplicity. Ale generalnie przepis jak na nasze polskie pierogi (o dziwo).
Składniki (na ok.10 szt.):
Ciasto
- 2/3 skl. mąki pszennej
- 1/2 rozmąconego jajka
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/3 szkl. ciepłej wody
- 1/3 opakowania paluszków krabowych
- 3-centymetrowy kawałek ogórka szklarniowego
- malutki kawałek papryki czerwonej (ok.1,5 cm szerokości)
- 2 łyżki kukurydzy konserwowej
- 3 łyżki serka kanapkowego typu Piątnica
- łyżeczka musztardy lub pikantnego guacamole
- sól, pieprz
olej do głębokiego smażenia - rzepakowy ma wysoką temperaturę spalania
sos chili słodko-kwaśny
Z podanych składników na ciasto wyrabiamy elastyczne ciasto. Odkładamy na 30 min.
Przygotowujemy nadzienie: paluszki krabowe, ogórek i paprykę drobno siekamy. Warzywa wraz z kukurydzą, serkiem, musztardą/guacamole (dałam guacamole, które akurat miałam w lodówce) oraz solą i pieprzem mieszamy na jednolitą masę, dość gęstą i zwartą.
Gdy ciasto odleży swoje, wałkujemy je bardzo bardzo cienko i wycinamy kwadraty o boku ok. 6cm. Na każdy kładziemy łyżkę lub dwie nadzienia, brzegi ciasta palcem zwilżamy wodą i sklejamy w sakiewki. Smażymy partiami na wrzącym oleju na złoty kolor. Podajemy gorące z sosem słodko-kwaśnym.
Smacznego!
świetnie wyglądają:)
OdpowiedzUsuń