środa, 5 lutego 2014

PIEROŻKI A'LA WONTONY Z PALUSZKAMI KRABOWYMI

               Po niedawnym sushi zostało mi nieco paluszków krabowych (surimi). Część postanowiłam wykorzystać w sałatce, a część przerobić na nadzienie do pierożków w chińskim stylu - wonton, które świetnie nadają się do głębokiego smażenia. Wyszło nadspodziewanie smakowicie. Nadzienie jest niby delikatne, ale dzięki ostremu dodatkowi nabierają charakteru i rewelacyjnie smakują z sosem chili słodko-kwaśnym. 
Przepis na ciasto ze strony Kitchen simplicity. Ale generalnie przepis jak na nasze polskie pierogi (o dziwo).


Składniki (na ok.10 szt.):

Ciasto
  • 2/3 skl. mąki pszennej
  • 1/2 rozmąconego jajka
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/3 szkl. ciepłej wody
Nadzienie
  • 1/3 opakowania paluszków krabowych
  • 3-centymetrowy kawałek ogórka szklarniowego
  • malutki kawałek papryki czerwonej (ok.1,5 cm szerokości)
  • 2 łyżki kukurydzy konserwowej
  • 3 łyżki serka kanapkowego typu Piątnica
  • łyżeczka musztardy lub pikantnego guacamole
  • sól, pieprz
Dodatkowo
olej do głębokiego smażenia - rzepakowy ma wysoką temperaturę spalania
sos chili słodko-kwaśny
 
Z podanych składników na ciasto wyrabiamy elastyczne ciasto. Odkładamy na 30 min. 
Przygotowujemy nadzienie: paluszki krabowe, ogórek i paprykę drobno siekamy. Warzywa wraz z kukurydzą, serkiem, musztardą/guacamole (dałam guacamole, które akurat miałam w lodówce) oraz solą i pieprzem mieszamy na jednolitą masę, dość gęstą i zwartą.
Gdy ciasto odleży swoje, wałkujemy je bardzo bardzo cienko i wycinamy kwadraty o boku ok. 6cm. Na każdy kładziemy łyżkę lub dwie nadzienia, brzegi ciasta palcem zwilżamy wodą i sklejamy w sakiewki. Smażymy partiami na wrzącym oleju na złoty kolor. Podajemy gorące z sosem słodko-kwaśnym.

Smacznego!


1 komentarz: