Bardzo lubię sushi. Mam swoją ulubioną restaurację sushi. Zapragnęłam jednak przygotować je samodzielnie w domu dla znajomych, również wielbicieli sushi. I udało się. Okazało się to wcale nie takie trudne, a efekty okazały się więcej niż zadowalające. Było pysznie!
Instrukcję, jak zrobić sushi, wzięłam ze strony Przepis na sushi. Nie będę jej tu przytaczać, gdyż postępowałam dokładnie zgodnie ze wskazówkami z tej strony. Powiem jedynie, jakie rodzaje sushi przygotowałam:
- maki z ogórkiem
- futomaki z kombinacją składników: paluszki krabowe, surowy łosoś, łosoś wędzony, awokado, ogórek, papryka, kremowy serek, cieniutki omlet
- uramaki, czyli "odwrócone" sushi - ryż na wierzchu, płat wodorostów nori w środku - z identycznymi składnikami jak w futomaki + obtoczyłam je w sezamie.
Sushi podawałam obowiązkowo z sosem sojowym i wasabi.
Dla mnie rewelacja! Najbardziej smakowały mi uramaki - niby to samo, co futomaki, ale najwyraźniej sposób zwijania robi różnicę;) Dodatek sezamu też zdziałał swoje. Pysznie, zdrowo i niestandardowo:) Sushi-party koniecznie do powtórzenia!
Smacznego!
Super wyszło, ja przymierzam się do takiego domowego :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam sushi. Jeszcze nie odważyłam się sama przyrządzać, ale te na zdjęciach wygląda tak pysznie i profesjonalnie, że prędzej czy później pokuszę się o jego produkcję. Mniam!
OdpowiedzUsuńAle super, nie jadłam jeszcze Sushi..
OdpowiedzUsuńa kiedy Nas na zaprosisz?? i na SUSHI też....??? :)
OdpowiedzUsuńNas, czyli...? ;)
Usuńekipę z Maszynowej 3???czy 4? już nie pamiętam:):):)
Usuńpozd:)
Aaaa, jak z Maszynowej to oczywiście, że zaproszę ;) Zapraszam zawsze i o każdej porze ;)
UsuńWyszły jak z restauracji, super!
OdpowiedzUsuń