poniedziałek, 3 lutego 2014

KURCZAK TIKKA MASALA

               Miałam ochotę na coś orientalnego z kurczaka. Wybór padł na kurczaka tikka masala, czyli takiego niby indyjskiego. Niby, gdyż powstał na wzór dań hinduskich, więc to wcale nie taki indyjski kurczak;) Ale jest smaczny i bardzo aromatyczny od mnogości użytych przypraw. Sos jest kremowy, mięso soczyste, danie bardzo "spicy":) Pysznie smakuje ze smażonym ryżem.
Inspirowałam się przepisem ze strony Indian Food, zmniejszając nieco ilość składników i sposób przygotowana.
Smażony ryż przygotowałam z tego przepisu zastępując pomidory i koncentrat 2 łyżkami przecieru pomidorowego i 1/2 łyżeczki kurkumy.


Składniki (na 4 porcje):

Marynata:
  • 2 duże piersi kurczaka (pojedyncze), u mnie ok. 600g
  • 2 czubate łyżki jogurtu greckiego
  • 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • 1 mała łyżeczka imbiru w proszku
  • 1/4 łyżeczki pieprzu
  • 1/4 łyżeczki kminku rzymskiego
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1/4 łyżeczki rozgniecionych ziaren kolendry
  • 1/4 łyżeczki ostrej papryki chili
  • 1/4 łyżeczki kurkumy
  • 1,5 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki oleju roślinnego
Piersi kroimy w kostkę i przekładamy do miski. Wszystkie składniki marynaty dokładnie mieszamy i polewamy nią kurczaka. Dokładnie obtaczamy mięso w marynacie i odstawiamy na kilka godzin. Po tym czasie przekładamy kurczaka z marynatą na rozgrzaną dużą patelnię i obsmażamy. Wyciągamy kurczaka i odkładamy.

Sos:
  • 200g przecieru pomidorowego
  • 1 średnia cebula
  • 1 mała łyżeczka imbiru w proszku
  • 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  •  pół łyżeczki ostrej papryki chili
  • 4 goździki
  • pół łyżeczki ziaren kolendry
  • pół łyżeczki garam masala
  • sól, pieprz
  • 1 czubata łyżka masła
  • 3 czubate łyżki jogurtu greckiego
  • płaska łyżeczka cukru
  • olej do smażenia
Na tej samej dużej patelni, na której smażony był kurczak, szklimy cebulę na 2 łyżkach oleju. Rozgniatamy/rozcieramy razem ziarna kolendry z goździkami i wraz z pozostałymi przyprawami dodajemy do cebuli. Chwilę smażymy, aż przyprawy uwolnią swój aromat. Wlewamy przecier pomidorowy, dolewamy ok. pół szklanki wody i gotujemy, aż sos nieco się zredukuje. Dodajemy wówczas masło i jogurt, mieszamy, dorzucamy kurczaka i jeszcze chwilę razem gotujemy. Podajemy ze smażonym ryżem.

SMAŻONY RYŻ

Składniki (na 3-4 porcje):
  • porcja suchego ryżu
  • 1 cebula
  • 2-3 łyżki przecieru pomidorowego
  • pół łyżeczki kurkumy
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia
 Ryż gotujemy al dente w osolonym wrzątku. Odcedzamy i płuczemy, pozostawiamy na chwilę do odsączenia.
Cebulę drobno siekamy i szklimy na oleju. Dodajemy ryż, przecier, kurkumę, doprawiamy solą i pieprzem i dokładnie mieszamy. Smażymy kilka minut często mieszając, aż ryż będzie miękki i "suchawy", a smaki się połączą. 
Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz