Miałam ochotę na coś orientalnego z kurczaka. Wybór padł na kurczaka tikka masala, czyli takiego niby indyjskiego. Niby, gdyż powstał na wzór dań hinduskich, więc to wcale nie taki indyjski kurczak;) Ale jest smaczny i bardzo aromatyczny od mnogości użytych przypraw. Sos jest kremowy, mięso soczyste, danie bardzo "spicy":) Pysznie smakuje ze smażonym ryżem.
Inspirowałam się przepisem ze strony Indian Food, zmniejszając nieco ilość składników i sposób przygotowana.
Smażony ryż przygotowałam z tego przepisu zastępując pomidory i koncentrat 2 łyżkami przecieru pomidorowego i 1/2 łyżeczki kurkumy.
Składniki (na 4 porcje):
Marynata:
- 2 duże piersi kurczaka (pojedyncze), u mnie ok. 600g
- 2 czubate łyżki jogurtu greckiego
- 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
- 1 mała łyżeczka imbiru w proszku
- 1/4 łyżeczki pieprzu
- 1/4 łyżeczki kminku rzymskiego
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1/4 łyżeczki rozgniecionych ziaren kolendry
- 1/4 łyżeczki ostrej papryki chili
- 1/4 łyżeczki kurkumy
- 1,5 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki oleju roślinnego
Piersi kroimy w kostkę i przekładamy do miski. Wszystkie składniki marynaty dokładnie mieszamy i polewamy nią kurczaka. Dokładnie obtaczamy mięso w marynacie i odstawiamy na kilka godzin. Po tym czasie przekładamy kurczaka z marynatą na rozgrzaną dużą patelnię i obsmażamy. Wyciągamy kurczaka i odkładamy.
Sos:
- 200g przecieru pomidorowego
- 1 średnia cebula
- 1 mała łyżeczka imbiru w proszku
- 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
- pół łyżeczki ostrej papryki chili
- 4 goździki
- pół łyżeczki ziaren kolendry
- pół łyżeczki garam masala
- sól, pieprz
- 1 czubata łyżka masła
- 3 czubate łyżki jogurtu greckiego
- płaska łyżeczka cukru
- olej do smażenia
Na tej samej dużej patelni, na której smażony był kurczak, szklimy cebulę na 2 łyżkach oleju. Rozgniatamy/rozcieramy razem ziarna kolendry z goździkami i wraz z pozostałymi przyprawami dodajemy do cebuli. Chwilę smażymy, aż przyprawy uwolnią swój aromat. Wlewamy przecier pomidorowy, dolewamy ok. pół szklanki wody i gotujemy, aż sos nieco się zredukuje. Dodajemy wówczas masło i jogurt, mieszamy, dorzucamy kurczaka i jeszcze chwilę razem gotujemy. Podajemy ze smażonym ryżem.
SMAŻONY RYŻ
Składniki (na 3-4 porcje):
- porcja suchego ryżu
- 1 cebula
- 2-3 łyżki przecieru pomidorowego
- pół łyżeczki kurkumy
- sól, pieprz
- olej do smażenia
Ryż gotujemy al dente w osolonym wrzątku. Odcedzamy i płuczemy, pozostawiamy na chwilę do odsączenia.
Cebulę drobno siekamy i szklimy na oleju. Dodajemy ryż, przecier, kurkumę, doprawiamy solą i pieprzem i dokładnie mieszamy. Smażymy kilka minut często mieszając, aż ryż będzie miękki i "suchawy", a smaki się połączą.
Cebulę drobno siekamy i szklimy na oleju. Dodajemy ryż, przecier, kurkumę, doprawiamy solą i pieprzem i dokładnie mieszamy. Smażymy kilka minut często mieszając, aż ryż będzie miękki i "suchawy", a smaki się połączą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz