czwartek, 19 lipca 2018

CIASTO UCIERANE Z MORELAMI I MALINAMI

               Wg mnie ciasto ucierane z owocami to punkt obowiązkowy letnich wypieków. Lekkie, delikatne, nie za słodkie, soczyste od owoców. Uwielbiam ten rustykalny placek. Piekę go każdego lata, czasem nieco modyfikując przepis. Najczęściej to ciasto piekę na maślance,ale odkąd mieszkam we Francji, gdzie maślanka nie jest powszechnie dostępna, zmuszona jestem używać jogurtu naturalnego. Efekt podobny, choć nie tak idealny. Jednak zawsze efekt jest pyszny. Ręka w górę, kto tak jak ja przepada za plackiem z owocami?;)

Polecają się też inne ciasta ucierane:




Składniki (na formę 27x21 cm):
3 jajka
* 3/4 szklanki cukru
* 300 g jogurtu naturalnego
* 120 g masła roztopionego
* 2,5 szklanki mąki
* 2 łyżeczki proszku do pieczenia
* 2-3 łyżki mąki ziemniaczanej
* kilkanaście moreli
* ok. 300-400 g malin

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, a blachę wykładamy papierem do pieczenia.
Jajka ubijamy z cukrem na białą, puszystą masę, aż mocno zwiększy objętość. 
Do jajek dodajemy powoli jogurt i rozpuszczone masło. Miksujemy kilka chwil na najmniejszych obrotach. Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia i przesiewając dodajemy stopniowo do masy jajecznej. Delikatnie mieszamy drewnianą łyżką.
Kiedy ciasto jest jednolite, przekładamy je do formy i posypujemy mąką ziemniaczaną, by sok z owoców nie przedostał się do ciasta. 
Na wierzchu układamy połówki morel skórką do dołu, a pomiędzy nimi maliny.
Ciasto pieczemy ok. 50 min. do czasu, aż wbity w środek patyczek wyjdzie suchy. 
Ciasto studzimy. Można je polać lukrem i/lub posypać prażonymi płatkami migdałowymi.

Smacznego życzą

1 komentarz: