Niedzielne śniadanie, a na nie nasze ulubione danie - sałatka. Tym razem sałatka, jaką jedliśmy w czasie niedawnej wyprawy do USA - southwest lub southwestern salad, czyli sałatka z południowego-zachodu Stanów. Składają się na nią przede wszystkim kukurydza i czerwona/czarna fasola oraz najczęściej kurczak i pomidory, a także awokado, cebulę, ser, nachosy. Sałatka jest absolutnie pyszna i sycąca. Sprawdzi się idealnie jako danie na lunch czy lekki obiad.
Składniki (na 2 porcje):
- 1 pojedyncza pierś kurczaka
- 2 garści sałaty rzymskiej lub mixu sałat
- pół puszki kukurydzy
- pół puszki czerwonej fasoli
- 1 awokado
- 2-3 garści tartego sera o wyrazistym smaku, użyłam cheddara
- nachosy
Sos:
- 2-3 łyżki majonezu
- 2 łyżki keczupu
- 1-2 łyżki sosu barbecue
- 1 łyżka octu z białego wina z szalotką (opcjonalnie)
Mięso kurczaka przekrawamy wzdłuż na 2 płaty i rozbijamy na cienkie filety, które albo gotujemy albo smażymy.
Mieszamy sałatę, pokrojone mięso kurczaka, odsączoną kukurydzę i fasolę, awokado pokrojone w kostkę, tarty ser oraz nachosy.
Całość polewamy sosem powstałym z wymieszania składników.
Smacznego życzą
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz