poniedziałek, 29 lutego 2016

HUMMUS - pasta z ciecierzycy

            Jeśli tak jak ja czasem macie dość wędlin czy sera na kanapce, wypróbujcie pasty domowej roboty. Moją ulubioną jest ta z suszonych pomidorów, na kolejnych miejscach uplasowałabym pastę z czerwonej soczewicy oraz zielonego groszku. Od teraz do najlepszych zaliczać się będzie również hummus - pasta z ciecierzycy o arabskich korzeniach. Jest ona u nas coraz popularniejsza, można ją kupić, ale po co kupować coś z "ulepszaczami", skoro można ją szybko zrobić własnoręcznie? A opłaca się, gdyż jest pyszna. Za sprawą tahiny, pasty sezamowej, ma lekko orzechowy smak. Jeśli nie macie tahiny, nie przejmujcie się, można po prostu zmielić ziarna sezamu na pył dodając nieco oliwy. 


Składniki (na sporą miseczkę pasty):
  • 1 szkl. suchych ziaren ciecierzycy (przed ugotowaniem)
  • 1/3 szkl. ziaren sezamu
  • oliwa z oliwek
  • sok z 1/2 cytryny
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz
  • kmin rzymski
  • ostra papryka w proszku
  • opcjonalnie: kilka suszonych pomidorów, łyżeczka musztardy
Ciecierzycę namaczamy przez kilka godzin w wodzie, a następnie gotujemy, aż ziarna będą bardzo miękkie. Ściśnięte w pakach ziarno musi łatwo się rozpaść. Odcedzamy zostawiając nieco płynu, w którym się gotowała.
W tym czasie prażymy sezam na suchej patelni, aż nabierze "rumieńców". Następnie mielimy ziarna sezamu jak najdrobniej, prawie na pył, dodając po trochu oliwy. Masa ma mieć konsystencję mokrego piasku.
Ugotowaną ciecierzycę miksujemy na gładką masę. Dodajemy zmielony sezam, sok z cytryny, czosnek przeciśnięty przez praskę, sol, pieprz, kmin, ostrą paprykę i kilka łyżek oliwy. Mieszamy, miksujemy blenderem dolewając partiami płyn, w którym gotowała się ciecierzyca. Miksujemy do uzyskania gładkiej, jednolitej masy o kremowej konsystencji.
Można dodać suszone pomidory i musztardę dla zaostrzenia smaku. Oliwę zastępujemy wówczas zalewą z suszonych pomidorów.
Odstawiamy na kilka godzin do lodówki, by smaki się przegryzły, gdyż zaraz po przygotowaniu hummus jeszcze nie smakuje jak hummus.
Schłodzona hummus może mieć gęstszą konsystencję, dlatego trzeba będzie go rozrzedzić wodą lub mlekiem.

Smacznego życzą



3 komentarze:

  1. Jeszcze nigdy nie jadłam humusu.

    OdpowiedzUsuń
  2. też uwielbiam hummus;) Jeżeli chcesz uzyskać lepszy efekt i smak sezamu, to go najpierw upraż na suchej patelni, a następnie zmiel np. w młynku do kawy (bez użycia oleju). Po podgrzaniu sezam ma intensywniejszy smak i aromat

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jasne, że tak trzeba, dzięki temu właśnie wydziela się specyficzny orzechowy smak:) Zapomniałam wspomnieć o tym w przepisie, już poprawione. Dzięki :)

      Usuń