środa, 2 marca 2016

CHLEB PEŁNOZIARNISTY Z ŻURAWINĄ I ORZECHAMI

           Chleb z ciekawymi dodatkami - żurawina i orzechy laskowe, które bardzo dobrze komponują się z mąką pełnoziarnistą. Całość bardzo smakowita. Do takiego chlebka świetnie pasowałby jakiś aromatyczny pasztet. Mniam!


Składniki:
  • 300 g pełnoziarnistej mąki pszennej graham typ 1850
  • 150 g mąki pszennej typ 650
  • 20 g świeżych drożdży
  • 5 łyżek oleju
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 0,5 szkl. żurawiny
  • 0,5 szkl. orzechów laskowych
  • ok. 1,5 szkl. ciepłej wody
Przygotowujemy rozczyn: w niewielkiej ilości wody rozpuszczamy drożdże, dodajemy szczyptę cukru i łyżkę mąki. Odstawić do "ruszenia". 
Do dużej miski wsypujemy obie mąki, resztę cukru, sól, dosypujemy żurawinę oraz orzechy i wlewamy rozczyn, olej i stopniowo tyle wody, by zagnieść elastyczne ciasto. Mieszamy wszystko dokładnie i zagniatamy kilka minut. 
Przykrywamy miskę ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 1 godzinę.
Potem przekładamy do koszyczka do wyrastania i odstawiamy na kolejne 30 minut (jak zawsze pod przykryciem). 
Rozgrzewamy piekarnik do 190 stopni, ciasto delikatnie przekładamy na blachę i pieczemy 60 minut. 
Po wyjęciu z foremki, gdy postukany spód wyda głuchy dźwięk, znaczy to, iż chleb jest gotowy. Wyjąć z formy i ostudzić na kratce. 

Smacznego życzą

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz