Niedzielna kolacja. W weekend byłam z wizytą u przyjaciółki w Warszawie, u której jadłam tę przepyszną pastę. Zaraz po powrocie do domu musiałam ją przygotować. I tak na kolację zajadaliśmy rewelacyjne bagietki z kremową, intensywnie smakującą suszonymi pomidorami pastą + do tego liście młodego szpinaku i pomidorki koktajlowe. Mniam!
Składniki (na 2-3 osoby):
- 3 jajka
- ok. 6 suszonych pomidorów z zalewy
- 1 mała cebula
- suszona bazylia
- sól, pieprz
- 2-3 łyżki oliwy - zalewy z suszonych pomidorów
Jajka gotujemy na twardo, obieramy i kroimy na mniejsze kawałki.
Pomidory także kroimy, cebulę siekamy.
Łączymy wszystkie składniki i blenderem miksujemy na gładką masę. Można dodać więcej pomidorów, jeśli chcemy osiągnąć bardziej intensywny smak pasty. Doprawiamy bazylią, solą i pieprzem. Rozcieńczamy zalewą z pomidorów, mieszamy. Najlepiej smakuje po kilku godzinach, gdy smaki się przegryzą.
Smacznego życzą
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz