czwartek, 27 sierpnia 2015

CIASTO FRANCUSKIE Z BORÓWKAMI I BRZOSKWINIAMI

            Serek kanapkowy na cieście francuskim z tuńczykiem i warzywami okazał się tak smaczny, że postanowiłam wykorzystać go ponownie, tym razem w wersji na słodko. Ciasto a'la sernik na cieście francuskim z brzoskwiniami i borówkami. Dla mnie rewelacja! Zrodzone z potrzeby chwili (chciało nam się czegoś słodkiego), a okazało się strzałem w dziesiątkę. Kruche ciasto, kremowe nadzienie i soczyste owoce. Czego chcieć więcej... Mniam!

Składniki:
  • arkusz ciasta francuskiego
  • 250g serka kremowego kanapkowego
  • 1 jajko
  • kilka łyżek cukru pudru (ilość do smaku)
  • 1-2 duże brzoskwinie
  • 150 g borówek amerykańskich
  • pół szklanki płatków migdałów
Wykładamy ciasto francuskie na blaszkę do pieczenia, brzegi ciasta składamy na ciasto tak, by powstała wyższa krawędź, około 1,5 cm wokół ciasta. Środek ciasta nakłuwamy widelcem, obciążamy np. fasolą lub mniejszą blaszką po to, by w czasie pieczenia środek ciasta nie podnosił się. ( W czasie pieczenia można otworzyć piekarnik i w razie podnoszenia się ciasta przekłuć je widelcem i piec dalej).
Ciasto podpiekamy w temperaturze 200 st.C przez około 10 minut. Następnie usuwamy obciążenie i pieczemy dodatkowe 5 minut do lekkiego zbrązowienia. Wyjmujemy z piekarnika do przestudzenia.
Serek mieszamy z jajkiem i cukrem pudrem. Wykładamy go na ciasto.
Na serku układamy brzoskwinie w cząstkach i posypujemy borówkami oraz migdałami.
Pieczemy ok. 25 min. w 180 st.C.

Smacznego życzą



2 komentarze:

  1. Wygląda baaaardzo apetycznie ;-)

    Zapraszam do siebie! www.make-life-green.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. mniam! Jak kolorowo, letnie, pyszne ciasto :D

    OdpowiedzUsuń