środa, 26 sierpnia 2015

SAŁATKA TABBOULEH

            Sałatka tabbouleh - arabska, a taka "nasza": pomidory, ogórki, cebulka i kuskus jako wschodni dodatek. Do tego dużo zieleniny - mięty i natki pietruszki lub kolendry (w oryginale), ja jednak zastąpiłam ją lubczykiem (który bardzo polubiłam ostatnio). Sałatkę tę przygotowałam jako dodatek do grilla. Sprawdziła się. Smakuje ciekawie. Lekka, świeża, a jednocześnie treściwa.

Składniki:
  • 3/4 szkl. kaszy kuskus
  • 1 duży pomidor
  • 1 duży ogórek gruntowy
  • 1 czerwona cebula
  • garść posiekanego lubczyku
  • 4 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżki posiekanej mięty
  • oliwa z oliwek
  • sok z cytryny
  • pół małego ząbka czosnku
  • sól, pieprz
Kaszę zalewamy wrzątkiem tak, by powierzchnia wody była ok. 1 cm nad kaszą. Odstawiamy do napęcznienia.
Pomidora pozbawiamy wodnistych nasion i kroimy w drobną kosteczkę. 
Ogórka podobnie drobno kroimy w kostkę.
Cebulę drobno siekamy.
Lubczyk, natkę i miętę siekamy.
Wszystko razem mieszamy, doprawiamy czosnkiem przeciśniętym przez praskę, solą i odrobiną pieprzu, zalewamy dressingiem przygotowanym z oliwy i soku z cytryny. Mieszamy i odstawiamy na jakiś czas, by smaki się przegryzły.

Smacznego życzą


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz