wtorek, 25 sierpnia 2015

CIASTO FRANCUSKIE Z TUŃCZYKIEM I WARZYWAMI

           Obiad na szybko. Ciasto francuskie z masą smakowitych dodatków - serek, tuńczyk i warzywa. Istna uczta bez wysiłku;)

Składniki (na 5-6 porcji):
  • arkusz ciasta francuskiego
  • 150 g kremowego serka kanapkowego
  • 3-4 łyżki keczupu
  • 1 jajko
  • pół małego brokuła
  • 1 mała cebula
  • pół dużej papryki czerwonej
  • kilka łyżek kukurydzy z puszki
  • mała puszka tuńczyka
  • oregano
  • sól, pieprz, ostra papryka w proszku

Wykładamy ciasto francuskie na blaszkę do pieczenia, brzegi ciasta składamy na ciasto tak, by powstała wyższa krawędź, około 1,5 cm wokół ciasta. 
Środek ciasta nakłuwamy widelcem, obciążamy np. fasolą lub mniejszą blaszką po to, by w czasie pieczenia środek ciasta nie podnosił się. ( W czasie pieczenia można otworzyć piekarnik i w razie podnoszenia się ciasta przekłuć je widelcem i piec dalej).
Ciasto podpiekamy w temperaturze 200 st.C przez około 10 minut. Następnie usuwamy obciążenie i pieczemy dodatkowe 5 minut do lekkiego zbrązowienia. Wyjmujemy z piekarnika do przestudzenia.
Serek kanapkowy mieszamy z keczupem i jajkiem, doprawiamy solą, pieprzem, ostrą papryką. Mieszankę tę rozsmarowujemy na cieście francuskim (wewnątrz brzegów).
Brokuła podgotowujemy kilka minut, ma być półtwardy.
Cebulę siekamy, paprykę kroimy w drobną kotkę. Podsmażamy, aż cebula będzie szklista, a papryka półmiękka.
Cebulę z papryką wykładamy na serek, na to kukurydza, kawałki tuńczyka odcedzonego z zalewy i małe różyczki brokuła (można je przekroić).
Posypujemy odrobiną soli, pieprzu i oregano.
Pieczemy 25-30 min. w 190 st.C.
Podawałam z rukolą i sosem czosnkowym.

Smacznego życzą



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz