Tak, tortillowe placki można przygotować w domu. Kukurydziane również. I to w łatwy i sprawny sposób. Wystarczy tylko zaopatrzyć się w mąkę kukurydzianą. Takie placki są smakowite i mogą stanowić doskonały dodatek do dań nie tylko meksykańskich. Dziś pokażę, jak je zrobić, a jutro, jak je wykorzystać.
Składniki (na 6 sporych placków):
- 1,5 szkl. mąki kukurydzianej
- 1,5 szkl. mąki pszennej
- ok. 1 szkl. letniej wody
- łyżeczka soli
- 3 łyżki oleju
Wszystkie składniki łączymy ze sobą i zagniatamy elastyczne ciasto. Odstawiamy je na pół godziny do godziny.
Po tym czasie dzielimy ciasto na 6 części. Każdą bardzo cienko wałkujemy nadając jej w miarę okrągły kształt. Można też powycinać kształt koła odrysowując go z np. talerza. Moje nie były idealnie okrągłe, takie bardziej "rustykalne", ale to w niczym nie przeszkadzało;)
Placki smażymy na suchej, mocno rozgrzanej patelni.
Usmażone, ciepłe placki przekładamy do garnka układając je piętrowo i przykrywamy wilgotną ściereczką i pokrywką. Dzięki temu parujące i niezbyt szybko uciekające ciepło sprawi, że tortille będą elastyczne i nie będą się łamać i kruszyć w czasie zwijania.
Smacznego życzą
Super, muszą być pyszne z tymi wszystkim dodatkami.
OdpowiedzUsuń