wtorek, 16 grudnia 2014

PESTO Z RUKOLI

                Moja wersja włoskiego smakołyku. Pesto, zarówno klasyczne bazyliowe jak i z innych roślin zielonych, jest genialnym dodatkiem do kanapek, sałatek, makaronów. Tym razem postawiłam na rukolę, którą lubię za jej wyraźny, lekko ostry smak. Do tego garść migdałów, ser, czosnek i przepyszna pasta gotowa. Moje pesto urozmaicone o suszone pomidory i szynkę typu parmeńskiego stanowiło dodatek do gnocchi (włoskich kopytek), o których jutro.


Składniki (na słoik o pojemności 200 ml):
  • 100g rukoli
  • 2 garstki migdałów 
  • 1 garść startego sera typu parmezan
  • olej czosnkowy lub 1 ząbek czosnku
  • oliwa z oliwek (jeśli dajemy ząbek czosnku)
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • sól, pieprz
Migdały, jeśli są w całości, mielimy w malakserze. Dodajemy rukolę, dolewamy nieco oleju czosnkowego lub oliwę i przeciśnięty przez praskę czosnek i miksujemy. Początkowo delikatnie. Sprawdzamy konsystencję, pewnie trzeba będzie dolać więcej oliwy, co zatem czynimy i znów miksujemy. Dodajemy ser, nieco soku z cytryny i doprawiamy solą i pieprzem. Znów miksujemy na w miarę gładką masę. Odstawiamy na kilka godzin, by smaki się "przegryzły".

Smacznego życzą

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz