Moja wersja włoskiego smakołyku. Pesto, zarówno klasyczne bazyliowe jak i z innych roślin zielonych, jest genialnym dodatkiem do kanapek, sałatek, makaronów. Tym razem postawiłam na rukolę, którą lubię za jej wyraźny, lekko ostry smak. Do tego garść migdałów, ser, czosnek i przepyszna pasta gotowa. Moje pesto urozmaicone o suszone pomidory i szynkę typu parmeńskiego stanowiło dodatek do gnocchi (włoskich kopytek), o których jutro.
Składniki (na słoik o pojemności 200 ml):
- 100g rukoli
- 2 garstki migdałów
- 1 garść startego sera typu parmezan
- olej czosnkowy lub 1 ząbek czosnku
- oliwa z oliwek (jeśli dajemy ząbek czosnku)
- 2 łyżki soku z cytryny
- sól, pieprz
Migdały, jeśli są w całości, mielimy w malakserze. Dodajemy rukolę, dolewamy nieco oleju czosnkowego lub oliwę i przeciśnięty przez praskę czosnek i
miksujemy. Początkowo delikatnie. Sprawdzamy konsystencję, pewnie trzeba
będzie dolać więcej oliwy, co zatem czynimy i znów miksujemy. Dodajemy
ser, nieco soku z cytryny i doprawiamy solą i pieprzem. Znów miksujemy
na w miarę gładką masę. Odstawiamy na kilka godzin, by smaki się
"przegryzły".
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz