poniedziałek, 15 grudnia 2014

SAŁATKA ZE SMAŻONYM CAMEMBERTEM

               Na niedawne spotkanie ze znajomymi przygotowałam sałatkę ze smażonym camembertem. Taki ser na ciepło to pyszna przekąska. Świetnie sprawdza się w towarzystwie sałaty, pomidorków i szynki długo dojrzewającej. Pyszna, sycąca, niekoniecznie niskokaloryczna przekąska;)

Składniki (na 3 porcje):
  • 2 krążki camemberta
  • kilka łyżek mąki
  • 1/3 szkl. bułki tartej
  • 1/3szkl. kaszki kukurydzianej
  • 1 jajko
  • olej do smażenia
  • 3 duże garści ulubionej sałaty, u mnie roszponka
  • kilkanaście pomidorków koktajlowych (4-5 na osobę)
  • 6 dużych plastrów szynki długo dojrzewającej typu parmeńskiego
  • ulubiony dresing (u nas z oliwy, octu balsamicznego i soku z cytryny) lub sama oliwa z oliwek
W głębokim talerzu mieszamy bułkę tartą i kaszkę kukurydzianą (kaszka doda smaku i chrupkości panierce. Można użyć samej bułki tartej). Jajko wybijamy na talerz, rozkłócamy z odrobiną wody. Camemberta kroimy w ósemki, obtaczamy w mące, następnie w jajku i na końcu w mieszance bułki z kaszką. Dla pewności robiłam podwójną panierkę z jajka i bułki z kaszką, by ser w czasie smażenia się nie wylał.
Do garnka wlewamy olej, tak by warstwa miała ok. 6 cm, podgrzewamy tak, by olej był gorący ale nie wrzący. Wkładamy ser w panierce partiami, by nie obniżyć zbytnio temperatury oleju. Smażymy, aż panierka będzie złocista (używając kaszki kukurydzianej będzie ona jaśniejsza niż przy samej bułce tartej). Odsączmy na papierowym ręczniku. Gotowe kawałki sera trzymamy w średnio nagrzanym piekarniku, by nie straciły temperatury, inaczej ser z powrotem stanie się twardy a nie płynny. 
W tym czasie w piekarniku robimy grzanki.
Uwaga! Temperatura oleju nie może być wrząca, gdyż panierka się zwęgli w kilka chwil! Olej nie może być też zbyt zimny, gdyż ser będzie zbyt długo w nim pływał, panierka się rozmiękczy, a sam ser wchłonie bardzo dużo tłuszczu i się mocno upłynni. Najlepiej sprawdzić temperaturę oleju wrzucając 1 kawałek sera. 

Sałatę rwiemy na mniejsze kawałki, układamy na niej pomidorki (w całości lub połówki), kawałki szynki, usmażony ser, skrapiamy dresingiem lub oliwą. Podajemy z grzankami.

Smacznego życzą

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz