Jeśli jest bazylia, to musi być pesto:) A jak pesto, to i makaron z jego dodatkiem oraz serem typu parmezan. Proste, ale niebanalne.
Składniki (na słoiczek 250ml):
- 4 duże garści listków bazylii
- 1,5 garści sera typu parmezan
- 1 garstka orzechów (powinny być pinii, ja dałam pistacje obrane z wyschniętych skórek)
- oliwa z oliwek
- sok z połowy cytryny
- ewentualnie nieco soli
Bazylię i orzechy siekamy, ser ścieramy na tarce. Wszystko razem miksujemy w robocie lub blenderem, dodając tyle oliwy, by otrzymać gładką pastę. Doprawiamy sokiem z cytryny i ewentualnie solą.
Pesto podałam makaronem rurki i posypałam serem takim jak w pesto.
Smacznego!
Bazyliowe pesto jest moim ulubionym, uwielbiam taki makaron! ;)
OdpowiedzUsuńUwielbiam pesto - z makaronem i jako dodatek do świeżej bagietki z pomidorkami!
OdpowiedzUsuń