Niedawno zrobiłam parfait z wątróbki drobiowej, a do niego konfiturę z czerwonej cebuli. Całość podawałam na zapieczonej bagietce. Dziś przedstawiam inny sposób połączenia i zaserwowania musu z wątróbki z konfiturą z cebuli. Zagniotłam kruche ciasto i zapiekłam je z musem w foremkach do tartaletek. Podane na ciepło parfait na kruchym cieście jest wyborne! Kruszące się ciasto i delikatny środek. Polecam.
Podaję przepis na parfait i konfiturę z cebuli w oryginalnej ilości, dużo większej niż potrzeba na 4 tartaletki. Po prostu akurat tyle musu mi zostało, więc go spożytkowałam;) Do tartaletek będzie potrzeba tylko kilka-kilkanaście łyżek konfitury z czerwonej cebuli z podanego przepisu.
Składniki (na 4 tartaletki) :
CIASTO
- 2/3 szklanki mąki pszennej
- 60g zimnego masła lub margaryny
- 1 żółtko
- sól
- 1 łyżka zimnej wody
Masło
pokroić w kostkę, szybko zagnieść z pozostałymi składnikami ciasta.
Jeśli ciasto będzie zbyt sypkie, dodać odrobinę zimnej wody. Zawinąć w folię
spożywczą, włożyć do lodówki na ok. 1 godzinę.
Foremki wysmarować masłem. Ciasto cienko rozwałkowujemy, wykrawamy koła o średnicy większej niż tartaletki. Ciastem wykładamy foremki, nakłuwamy widelcem, by ciasto nie wstało w czasie pieczenia i zapiekamy 15 min. w 180st.C.
MUS/PARFAIT Z DROBIOWEJ WĄTRÓBKI
- 1 nieduża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 100 ml wytrawnego wina
- 500 g wątróbki drobiowej
- 1 gałązka tymianku
- 50 g masła
- 1 czubata łyżka kwaśnej śmietany
- 1 łyżka ajwaru lub koncentratu pomidorowego (opcjonalnie)
- około 1/2 łyżeczki soli
- świeżo mielony pieprz do smaku
KONFITURA Z CZERWONEJ CEBULI
- 500 g czerwonej cebuli
- 3 łyżki brązowego cukru
- 125 ml wytrawnego czerwonego wina
- 70 ml octu balsamicznego
- 2 łyżki oliwy
- sól
- pieprz
- 1 żółtko
- 2 łyżki śmietany
Gotową konfiturę mieszamy z żółtkiem i śmietaną.
Podpieczone spody napełniamy musem z wątróbki prawie po brzeg zostawiając nieco miejsca na konfiturę. Na wierzch wykładamy po 2 łyżki konfitury. Zapiekamy 20 min. w 180st.C.
Smacznego życzą
ciekawy pomysł na tarteletki:)
OdpowiedzUsuń