wtorek, 2 września 2014

TARTALETKI Z MUSEM Z WĄTRÓBKI I CZERWONĄ CEBULĄ

               Niedawno zrobiłam parfait z wątróbki drobiowej, a do niego konfiturę z czerwonej cebuli. Całość podawałam na zapieczonej bagietce. Dziś przedstawiam inny sposób połączenia i zaserwowania musu z wątróbki z konfiturą z cebuli. Zagniotłam kruche ciasto i zapiekłam je z musem w foremkach do tartaletek. Podane na ciepło parfait na kruchym cieście jest wyborne! Kruszące się ciasto i delikatny środek. Polecam.
Podaję przepis na parfait i konfiturę z cebuli w oryginalnej ilości, dużo większej niż potrzeba na 4 tartaletki. Po prostu akurat tyle musu mi zostało, więc go spożytkowałam;) Do tartaletek będzie potrzeba tylko kilka-kilkanaście łyżek konfitury z czerwonej cebuli z podanego przepisu.


Składniki (na 4 tartaletki) :
CIASTO
  • 2/3 szklanki mąki pszennej
  • 60g zimnego masła lub margaryny
  • 1 żółtko
  • sól
  • 1 łyżka zimnej wody
Masło pokroić w kostkę, szybko zagnieść z pozostałymi składnikami ciasta. Jeśli ciasto będzie zbyt sypkie, dodać odrobinę zimnej wody. Zawinąć w folię spożywczą, włożyć do lodówki na ok. 1 godzinę.
Foremki wysmarować masłem. Ciasto cienko rozwałkowujemy, wykrawamy koła o średnicy większej niż tartaletki. Ciastem wykładamy foremki, nakłuwamy widelcem, by ciasto nie wstało w czasie pieczenia i zapiekamy 15 min. w 180st.C.

MUS/PARFAIT Z DROBIOWEJ WĄTRÓBKI
  • 1 nieduża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 100 ml wytrawnego wina
  • 500 g wątróbki drobiowej
  • 1 gałązka tymianku
  • 50 g masła
  • 1 czubata łyżka kwaśnej śmietany
  • 1 łyżka ajwaru lub koncentratu pomidorowego (opcjonalnie)
  • około 1/2 łyżeczki soli
  • świeżo mielony pieprz do smaku
Na patelni rozgrzać dwie łyżki masła i podsmażyć cebulę wraz z czosnkiem i winem, aż lekko się zeszkli. Wątróbkę umyć, oczyścić i osuszyć, dodać na patelnię wraz z listkami tymianku. Podsmażać przez kilka minut, aż wątróbka nie będzie surowa, ale nadal będzie różowa w środku. To bardzo ważne. Jeśli wątróbka będzie przesmażona, to parfait będzie gorsze zarówno w smaku, jak i w konsystencji. Zmiksować blenderem na gładką masę. Dodać 50 g miękkiego masła i kwaśną śmietanę. Ja dodałam jeszcze łyżkę ajwaru, by złagodzić nieco smak wątróbki - taki ukłon w stronę nie-wątróbko-żerców;) 


KONFITURA Z CZERWONEJ CEBULI
  • 500 g czerwonej cebuli
  • 3 łyżki brązowego cukru 
  • 125 ml wytrawnego czerwonego wina
  • 70 ml octu balsamicznego
  • 2 łyżki oliwy
  • sól
  • pieprz
Dodatkowo do tartaletek:
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki śmietany
W garnku rozgrzać oliwę i podsmażyć na niej cebulę pokrojoną na cienkie plasterki. Gotować tak długo, aż cebula stanie się miękka i przeźroczysta. Dodać cukier i mieszać, aż się rozpuści, chwilę smażyć. Następnie dodać wino, ocet i gotować wszystko tak długo, aż osiągnie lepką konsystencję. Konfiturę doprawić do smaku solą oraz świeżo zmielonym pieprzem, chwilę pogotować.
Gotową konfiturę mieszamy z żółtkiem i śmietaną. 



Podpieczone spody napełniamy musem z wątróbki prawie po brzeg zostawiając nieco miejsca na konfiturę. Na wierzch wykładamy po 2 łyżki konfitury. Zapiekamy 20 min. w 180st.C.

Smacznego życzą



1 komentarz: