poniedziałek, 18 sierpnia 2014

KONFITURA Z CZERWONEJ CEBULI

                Dziś inaczej niż tradycyjnie w poniedziałek nie zacznę od niedzielnego śniadania. Dziś będzie dodatek do niedzielnego śniadania. A co było podstawą owego posiłku, przekonacie się jutro. Zapewniam, że coś dla smakoszy;)
A póki co konfitura z czerwonej cebuli. Zawsze mnie ciekawiło, jak smakuje. W końcu nadarzyła się okazja, by ją przygotować (specjalnie na niedzielne śniadanie). Konfitura owa jest przepyszna! Mimo że słodka, idealnie pasuje do wytrawnych dań. Podawałam ją z parfait z drobiowej wątróbki. Polecam coś mniej szablonowego;)
Wg przepisu z bloga Ogrody Babilonu.

Składniki:
  • 500 g czerwonej cebuli
  • 3 łyżki brązowego cukru 
  • 125 ml wytrawnego czerwonego wina
  • 70 ml octu balsamicznego
  • 2 łyżki oliwy
  • sól
  • pieprz
W garnku rozgrzać oliwę i podsmażyć na niej cebulę pokrojoną na cienkie plasterki. Gotować tak długo, aż cebula stanie się miękka i przeźroczysta. Dodać cukier i mieszać, aż się rozpuści, chwilę smażyć. Następnie dodać wino, ocet i gotować wszystko tak długo, aż osiągnie lepką konsystencję. Konfiturę doprawić do smaku solą oraz świeżo zmielonym pieprzem, chwilę pogotować. 

Smacznego życzą


2 komentarze:

  1. Nie jadłam nigdy takiej konfitury, a z czym ją podawać ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. podawałam z musem z drobiowej wątróbki (na blogu do znalezienia jako parfait)

      Usuń