środa, 3 września 2014

SIEKANE KOTLECIKI DROBIOWE

               Takie kotleciki zrobiła kiedyś mama kogoś mi bliskiego. Bardzo mi wówczas zasmakowały. Teraz naszła mnie ochota na odtworzenie tego smaku. Kotleciki wyszły bardzo fajne - lekkie, soczyste, mieszają się w nich smaki mięsno-warzywno-grzybowe. Podawałam je zgodnie z pierwowzorem, czyli ze smażonym ryżem oraz sosem czosnkowym. Pychota!

Składniki (na ok. niedużych 17 szt.):
  • 1 duża pierś z kurczaka
  • 1 czerwona papryka
  • 200g pieczarek
  • 150g żółtego sera
  • pół puszki kukurydzy
  • łyżka oregano
  • 2 łyżki siekanego koperku
  • 1/4 szkl. śmietany
  • 2 łyżki majonezu
  • 3 jajka
  • sól, pieprz
  • słodka papryka w proszku
  • kilka łyżek mąki
  • olej do smażenia
Pierś kurczaka  kroimy w niewielką kosteczkę. Paprykę drobno siekamy też w kosteczkę. Pieczarki siekamy i przesmażamy, aż zmiękną. Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach. Wszystkie składniki umieszczamy w misce, dodajemy kukurydzę. Posypujemy oregano i koperkiem. W osobnej miseczce mieszamy śmietanę, majonez, jajka, doprawiamy solą, pieprzem i papryką. Dokładnie mieszamy i wlewamy do miski z kurczakiem. Posypujemy kilkoma łyżkami mąki tak, by uzyskać niezbyt rzadką konsystencję. Całość dokładnie mieszamy. Smażymy porcjami na średnim ogniu na złoty kolor.


SMAŻONY RYŻ
Składniki (na 3-4 porcje):
  • porcja suchego ryżu (zawsze używam sypkiego i sypię na oko)
  • 1 cebula
  • 1 płaska łyżka koncentratu pomidorowego lub (lepiej) 2 łyżki keczupu
  • kilka łyżek groszku konserwowego
  • sól, pieprz
  • pół łyżeczki majeranku
  • olej do smażenia
 Ryż gotujemy prawie do miękkości w osolonym wrzątku. Odcedzamy.
Cebulę drobno siekamy i szklimy na oleju. Dodajemy ugotowany ryż, koncentrat/keczup, groszek, doprawiamy solą i pieprzem, majerankiem i dokładnie mieszamy. Smażymy kilka minut, aż pozbędziemy się nadmiaru wilgoci z ryżu, a smaki się połączą. 
W innej wersji można dodać paprykę konserwową, curry lub kurkumę i też razem przesmażyć.

Smacznego życzą


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz