Takie kotleciki zrobiła kiedyś mama kogoś mi bliskiego. Bardzo mi wówczas zasmakowały. Teraz naszła mnie ochota na odtworzenie tego smaku. Kotleciki wyszły bardzo fajne - lekkie, soczyste, mieszają się w nich smaki mięsno-warzywno-grzybowe. Podawałam je zgodnie z pierwowzorem, czyli ze smażonym ryżem oraz sosem czosnkowym. Pychota!
Składniki (na ok. niedużych 17 szt.):
- 1 duża pierś z kurczaka
- 1 czerwona papryka
- 200g pieczarek
- 150g żółtego sera
- pół puszki kukurydzy
- łyżka oregano
- 2 łyżki siekanego koperku
- 1/4 szkl. śmietany
- 2 łyżki majonezu
- 3 jajka
- sól, pieprz
- słodka papryka w proszku
- kilka łyżek mąki
- olej do smażenia
Pierś kurczaka kroimy w niewielką kosteczkę. Paprykę drobno siekamy też w kosteczkę. Pieczarki siekamy i przesmażamy, aż zmiękną. Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach. Wszystkie składniki umieszczamy w misce, dodajemy kukurydzę. Posypujemy oregano i koperkiem. W osobnej miseczce mieszamy śmietanę, majonez, jajka, doprawiamy solą, pieprzem i papryką. Dokładnie mieszamy i wlewamy do miski z kurczakiem. Posypujemy kilkoma łyżkami mąki tak, by uzyskać niezbyt rzadką konsystencję. Całość dokładnie mieszamy. Smażymy porcjami na średnim ogniu na złoty kolor.
SMAŻONY RYŻ
Składniki (na 3-4 porcje):
Składniki (na 3-4 porcje):
- porcja suchego ryżu (zawsze używam sypkiego i sypię na oko)
- 1 cebula
- 1 płaska łyżka koncentratu pomidorowego lub (lepiej) 2 łyżki keczupu
- kilka łyżek groszku konserwowego
- sól, pieprz
- pół łyżeczki majeranku
- olej do smażenia
Ryż gotujemy prawie do miękkości w osolonym wrzątku. Odcedzamy.
Cebulę drobno siekamy i szklimy na oleju. Dodajemy ugotowany ryż, koncentrat/keczup, groszek, doprawiamy solą i pieprzem, majerankiem i dokładnie mieszamy. Smażymy kilka minut, aż pozbędziemy się nadmiaru wilgoci z ryżu, a smaki się połączą.
Cebulę drobno siekamy i szklimy na oleju. Dodajemy ugotowany ryż, koncentrat/keczup, groszek, doprawiamy solą i pieprzem, majerankiem i dokładnie mieszamy. Smażymy kilka minut, aż pozbędziemy się nadmiaru wilgoci z ryżu, a smaki się połączą.
W innej wersji można dodać paprykę konserwową, curry lub kurkumę i też razem przesmażyć.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz