poniedziałek, 28 lipca 2014

TOSTY Z PASTĄ Z BOBU I SUSZONYMI POMIDORAMI

               Niedzielne śniadanie. Kolejna, po ryżu smażonym z bobem oraz chłopskiej patelni z bobem, wariacja na temat bobu. Tym razem przekąska w postaci pasty na tostach w towarzystwie mozzarelli i suszonych pomidorów. Połączenie bobu i takich pomidorów jest naprawdę pyszne, polecam. Sama się dziwiłam, jak dobrze do siebie pasują. Pasta z bobu sama w sobie jest bardzo smaczna, może stanowić podstawę ciekawych przekąsek, np. na toście z pieczarkami i bazylią. Szybko, póki ostatnie partie bobu pojawiają się na straganach.

Składniki:

Pasta z bobu:
  • 200g bobu
  • ok.1,5 łyżki śmietany
  • ok.1 łyżka majonezu
  • 1 mały ząbek czosnku
  • sól, pieprz
Dodatkowo:
  • pieczywo
  • mozzarella
  • po 1 suszonym pomidorze na kromkę
  • oliwa z zalewy z pomidorów (opcjonalnie)
Bób gotujemy do miękkości w osolonej wodzie, odstawiamy do przestygnięcia. Łuskamy, dodajemy śmietanę i majonez, czosnek przeciśnięty przez praskę oraz sól i pieprz. Wszystko miksujemy lub blendujemy na gładką masę. 
Kromki pieczywa podpiekamy w tosterze lub w piekarniku. Rozsmarowujemy nieco pasty z bobu, układamy plaster mozzarelli i kawałki suszonego pomidora. Można skropić oliwą z pomidorów.
Smacznego życzą

1 komentarz: