środa, 23 lipca 2014

CHŁOPSKA PATELNIA Z BOBEM

              Bardzo lubię bób. Ostatnio kupiłam woreczek i przygotowałam z niego dwa dania. Dziś obiadowo - ziołowe młode ziemniaczki z bobem + boczek i swojska kiełbasa (wyrabiana przez znajomego, pyszna!). Pyszne i szybkie danie. Bób świetnie komponuje się z resztą składników. Jedna z moich ulubionych wariacji na temat bobu;) 
Ziemniaczki ugotowałam i przesmażyłam z ziołami na bardzo rumiano. W wersji light można je upiec, jak również zrezygnować z boczku.

Składniki (na 2-3 porcje):
  • 600g małych młodych ziemniaczków
  • ulubione zioła, u mnie tymianek, rozmaryn, majeranek
  • olej do smażenia
  • 350g bobu
  • mały kawałek boczku
  • pętko kiełbasy o długości 10cm
  • duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz
Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości, większe można przekroić na pół. Ugotowane ziemniaczki obsmażamy na oleju wraz z ziołami.
Bób gotujemy i obieramy go z łupinek.
Cebulę siekamy. Boczek i kiełbasę drobno kroimy, przesmażamy wraz z cebulą i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dodajemy ziemniaki i bób, wszystko mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem oraz ewentualnie ziołami. Przed podaniem można posypać koperkiem.

Smacznego życzą


4 komentarze:

  1. Chętnie przetestuję, tylko w wersji bezmięsnej :)

    OdpowiedzUsuń
  2. fajne tylko ja wolę bob sam wszamać.

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciekawy przepis, do wypróbowania- na pewno! :)

    OdpowiedzUsuń