Bardzo lubię bób. Ostatnio kupiłam woreczek i przygotowałam z niego dwa dania. Dziś obiadowo - ziołowe młode ziemniaczki z bobem + boczek i swojska kiełbasa (wyrabiana przez znajomego, pyszna!). Pyszne i szybkie danie. Bób świetnie komponuje się z resztą składników. Jedna z moich ulubionych wariacji na temat bobu;)
Ziemniaczki ugotowałam i przesmażyłam z ziołami na bardzo rumiano. W wersji light można je upiec, jak również zrezygnować z boczku.
Składniki (na 2-3 porcje):
- 600g małych młodych ziemniaczków
- ulubione zioła, u mnie tymianek, rozmaryn, majeranek
- olej do smażenia
- 350g bobu
- mały kawałek boczku
- pętko kiełbasy o długości 10cm
- duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz
Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości, większe można przekroić na pół. Ugotowane ziemniaczki obsmażamy na oleju wraz z ziołami.
Bób gotujemy i obieramy go z łupinek.
Cebulę siekamy. Boczek i kiełbasę drobno kroimy, przesmażamy wraz z cebulą i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dodajemy ziemniaki i bób, wszystko mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem oraz ewentualnie ziołami. Przed podaniem można posypać koperkiem.
Smacznego życzą
Chętnie przetestuję, tylko w wersji bezmięsnej :)
OdpowiedzUsuńfajne tylko ja wolę bob sam wszamać.
OdpowiedzUsuńpysznie:)
OdpowiedzUsuńCiekawy przepis, do wypróbowania- na pewno! :)
OdpowiedzUsuń