Wiem, że się powtarzam, ale uwielbiam połączenie banana i czekolady:) Ostatnio mam smaka na takie miksy. Były naleśniki kakaowe z bananami oraz tarta kakaowo-bananowa (fenomenalna!). Dziś ciąg dalszy tego typu słodkości - muffinki z musem kakao-banan-awokado. Nadzienie przeszło moje oczekiwania! Wyszło delikatne, kremowe, ani za płynne, ani za zwarte, o konsystencji miękkiego masła i smaku nutelli! A do tego dietetyczne! W połączeniu z bananowym ciastem - pycha!
Przepis na mus kakao-banan-awokado z tego przepisu.
Składniki (na ok.16 sztuk):
- 2 dojrzałe banany rozgniecione widelcem (im dojrzalsze tym słodsze i bardziej miękkie)
- 1/2 szklanki oleju
- 1 szklanka jogurtu naturalnego
- 2 szklanki mąki
- 1/2 szklanki cukru
- pół łyżeczki sody
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta sol
- ok. 1 szklanka musu kakao-banan-awokado
- 2 łyżki serka homogenizowanego (użyłam naturalnego)
Mus kakaowy łączymy z serkiem.
Banany
rozgniatamy widelcem lub blenderem na gładką papkę. Dodajemy składniki mokre: olej i jogurt naturalny. Dokładnie mieszamy. Łączymy wszystkie składniki suche - mąkę, cukier, sodę, proszek do pieczenia i sól. Do
suchych dodajemy mokre, szybko mieszamy łyżką tylko do połączenia się
składników.
Do foremek silikonowych lub metalowych wyłożonych
papilotkami nakładamy czubatą łyżkę ciasta, łyżkę musu kakaowego i łyżkę (lub więcej w zależności od wielkości foremek) ciasta
przykrywając mus. Pieczemy 20-25min. w 180st.C.
Smacznego!
muffiny z niespodzianką!
OdpowiedzUsuń