wtorek, 15 kwietnia 2014

KURCZAK PIECZONY W PAPRYCE

                Powiem krótko - pyszny kurczak na nieco hiszpańską nutę! Delikatny, soczysty, aromatyczny, bardzo paprykowy. Lubię takie soczyste mięsko z dużą ilością bardzo warzywnego sosu. Najlepiej smakuje z pieczonymi ziemniaczkami. Sosu wychodzi całkiem dużo. Można go zagęścić łyżką mąki, by był treściwszy, idealny do maczania w nim pieczywa;)


Składniki (na 6 porcji):

  • 6 kawałków kurczaka, u mnie podudzia
  • 2 czerwone papryki
  • 1 duża cebula, dałam czerwoną
  • 1 mała marchewka
  • 3 duże ząbki czosnku
  • 2 duże garści czarnych oliwek
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego
  • sól, pieprz
  • pół łyżeczki cukru
  • ostra papryka w proszku
  • słodka papryka w proszku
  • olej do smażenia
Z kurczaka zdejmujemy skórę, solimy, pieprzymy, posypujemy słodką papryką i obsmażamy na złoto. Przekładamy do natłuszczonego naczynia do zapiekania.
Paprykę kroimy w paski, cebulę w piórka, a marchewkę i oliwki w plasterki. Na tłuszczu z kurczaka (dolewając ewentualnie nieco oleju) szklimy cebulę z marchewką, po chwili dodajemy posiekany czosnek i paprykę. Dusimy, aż papryka będzie na wpół miękka. Następnie dodajemy oliwki, koncentrat, solimy, pieprzymy, dodajemy cukier oraz paprykę ostrą, mieszamy i gotujemy kilka minut (można ewentualnie podlać odrobiną wody). Doprawiamy do smaku. 
Sos przekładamy na kurczaka, dolewamy 1/4 szklani wody lub bulionu. Pieczemy 40 min. w 180st.C.
Podawałam z pieczonymi w mielonej papryce ziemniaczkami. 

Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz