Powiem krótko - pyszny kurczak na nieco hiszpańską nutę! Delikatny, soczysty, aromatyczny, bardzo paprykowy. Lubię takie soczyste mięsko z dużą ilością bardzo warzywnego sosu. Najlepiej smakuje z pieczonymi ziemniaczkami. Sosu wychodzi całkiem dużo. Można go zagęścić łyżką mąki, by był treściwszy, idealny do maczania w nim pieczywa;)
Składniki (na 6 porcji):
- 6 kawałków kurczaka, u mnie podudzia
- 2 czerwone papryki
- 1 duża cebula, dałam czerwoną
- 1 mała marchewka
- 3 duże ząbki czosnku
- 2 duże garści czarnych oliwek
- 1 łyżka przecieru pomidorowego
- sól, pieprz
- pół łyżeczki cukru
- ostra papryka w proszku
- słodka papryka w proszku
- olej do smażenia
Z kurczaka zdejmujemy skórę, solimy, pieprzymy, posypujemy słodką papryką i obsmażamy na złoto. Przekładamy do natłuszczonego naczynia do zapiekania.
Paprykę kroimy w paski, cebulę w piórka, a marchewkę i oliwki w plasterki. Na tłuszczu z kurczaka (dolewając ewentualnie nieco oleju) szklimy cebulę z marchewką, po chwili dodajemy posiekany czosnek i paprykę. Dusimy, aż papryka będzie na wpół miękka. Następnie dodajemy oliwki, koncentrat, solimy, pieprzymy, dodajemy cukier oraz paprykę ostrą, mieszamy i gotujemy kilka minut (można ewentualnie podlać odrobiną wody). Doprawiamy do smaku.
Sos przekładamy na kurczaka, dolewamy 1/4 szklani wody lub bulionu. Pieczemy 40 min. w 180st.C.
Podawałam z pieczonymi w mielonej papryce ziemniaczkami.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz