wtorek, 13 listopada 2012

CHLEB PSZENNO-ŻYTNI Z ZIARNAMI

         Ostatnio w mojej kuchni pojawiały się chleby, nazwijmy je, smakowe: marchewkowy czy serowo-czosnkowy. Postanowiłam upiec coś bardziej tradycyjnego, mianowicie zwykły żytni chlebek z czterema ziarnami. Bardzo miła "odmiana":) W prostocie siła!
Składniki:

  • 2szkl. mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 2szkl. mąki żytniej 
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 30g świeżych drożdży
  • 2 łyżki oliwy
  • ok.300 ml ciepłej wody
  • różnorakie ziarna (płatki żyta, jęczmienne, pszenne, owsiane)

Przygotowujemy rozczyn - w miseczce łączymy drożdże z 50ml ciepłej wody, łyżką mąki pszennej i łyżeczką cukru. Odstawiamy, by drożdże ruszyły. W misce mieszamy mąkę, sól, dolewamy rozczyn, resztę wody, oliwę i 2 garści mieszanki ziaren. Wyrabiamy energicznie przez 5-10 minut. 
Przykrywamy i pozostawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na około 1 godz., aż ciasto urośnie. Ciasto przekładamy do keksówki. Piec 10min. w 200st.C, a następnie 40-50min. w 180st.C.


Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz