sobota, 27 października 2012

ODRYWANY CHLEBEK CZOSNKOWO-SEROWY

                   Jeden z pyszniejszych chlebów, jaki miałam przyjemność jeść i upiec:) Baaardzo aromatyczny i intensywny w smaku. Cudownie smakuje, w czasie pieczenia roznosi zniewalający zapach. Maślane ciasto, czosnkowy smak podkreślony dodatkiem pietruszki i wzmocniony serem - fenomenalny, wytrawny wypiek, który mogłabym jeść jak ciasto;)
Przepis Kasi z bloga Gotuję, bo lubię z delikatnymi zmianami.


Składniki:
  • 3szkl. mąki
  • 20g świeżych drożdży
  • 4 łyżki masła
  • 250 ml mleka
  • 2 jajka
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
Farsz:
  • 3/4 szkl. posiekanej natki pietruszki
  • 5-6 ząbków czosnku
  • 1/2 szklanki tartego parmezanu lub innego żółtego sera, najlepiej o wyrazistym smaku
  • 100g stopionego masła
Robimy rozczyn: drożdże kruszymy, zalewamy 50ml ciepłego mleka, dodajemy cukier i pół łyżeczki mąi. Dokładnie mieszamy, odstawiamy na 15min., by drożże "ruszyły".
Mąkę łączymy z drożdżami i solą. Następnie dodajemy resztę mleka, jajka i stopione, ostudzone masło. Zagniatamy elastyczne ciasto (około 10 minut), po czym przykrywamy je ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 45 minut. 
Wyrośnięte ciasto wałkujemy na dobrze omączonej powierzchni niezbyt cienko w taki sposób, by utworzył się prostokąt. Ciasto smarujemy obficie masłem, posypujemy przeciśniętym czosnkiem, pietruszką i serem, a następnie kroimy w około 10-11 centymetrowe pasy, które nakładamy jeden na drugi. Pasy kroimy w kostki o długości 12 centymetrów i układamy je na sobie, a następnie przekładamy do keksówki (stawiamy pionowo). Wierzch też posypujemy odrobiną sera. Chlebek odstawiamy w ciepłe miejsce na około 20 minut, a następnie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180st.C i pieczemy około 30-35 minut (aż się zarumieni). U mnie trwało to ok. 50-60min., gdyż miałam wrażenie, że w środku jest niedopieczony. 
Zdecydowanie najlepiej pachnie i smakuje jeszcze ciepły :)

Smacznego!


Nadgryziona kromka;) Nie mogłam się powstrzymać, by nie spróbować jeszcze prze sfotografowaniem;)

3 komentarze:

  1. Cieszę się, ze smakował :)
    Pozdrawiam ciepło :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pychotka. Wyobrażam sobie ten zapach... :)

    OdpowiedzUsuń