Bardzo lubię pstrąga za jego jędrne mięso. Pieczoną paprykę mogłabym zajadac jako przekąskę;) W połączeniu z rybą i frytkami danie nabiera smakowego (i nie tylko) kolorytu:) Kiedys prezentowałam już przepis na pstrąga cytrynowo-ziołowego. Tym razem zrezygnowałam ze znacznej ilości ziołowych dodatków na rzecz papryki. Wyszło pysznie!
Składniki:
- 2 pstrągi wypatroszone i umyte
- 2 ząbki czosnku
- kilka plasterków cytryny
- oliwa z oliwek
- sól, pieprz
- 2 duże papryki czerwone
- 3 duże cebule
Umyte pstrągi osuszyć papierowym ręcznikiem. Natrzeć solą, pieprzem i czosnkiem przeciśniętym przez praskę tak od środka jak i z zewnątrz. Do środka wsadzić masło oraz kilka połówek plasterków cytryny. Odstawić na pół godz. (opcjonalnie).
Papryki pokroić w paski, cebulę w piórka. Warzywa wymieszać, skropić obficie oliwą, rozłożyć równomiernie na blasze do pieczenia wyłożonej folią aluminiową bądź papierem do pieczenia. Na wierzch położyć ryby, do środka wsadzić dodatkowo pasek albo dwa papryki. Piec w piekarniku nagrzanym do 180-190 st.C po 20 min. z każdej strony. Ja zapiekałam pod grillem. 2-3 razy przemieszać warzywa, by się nie przypaliły.
Smacznego!
fish and chips :D
OdpowiedzUsuńmusze w koncu kupic pstraga :D