czwartek, 9 sierpnia 2012

CHLEB Z BAZYLIĄ I SUSZONYMI POMIDORAMI

               Pyszny! Chleb bardzo aromatyczny i leciutko wilgotny dzięki pomidorom, bazylia dodaje mu świeżości i ziołowy posmak. Najlepszy jest polany oliwą z oliwek. Takimi kromkami zajadałam się z niezwykłą lubością:) Pod przymkniętymi oczami widziałam letni zachód słońca w Toskanii. Włoskie smaki lata w pszennej skorupce. Często będę powracać do tego przepisu.

Kolejny, po makaronie z bazyliowym pesto, przepis z wykorzystaniem "własnoręcznie" wyhodowanej bazylii:) 

Przepis z bloga Przepisoteka


Składniki:

·  500 g mąki pszennej ( prawie 3 szklanki)
·  16 g świeżych drożdży
·  10 g soli (2 łyżeczki)
·  2 bardzo duże garści listków bazylii
·  10 suszonych pomidorków
·  2 łyżki oliwy z zalewy pomidorowej
·  300 ml ciepłej wody
·  5 g cukru (1 łyżeczka)

Drożdże mieszamy z cukrem, łyżka mąki i ok. 4 łyżkami ciepłej wody. Odstawiamy w ciepłym miejscu na 15 minut.  Mąkę mieszamy z solą oraz drobno posiekanymi listkami bazylii. Po 15 minutach do mąki dodajemy drożdże, resztę wody, drobno posiekane pomidory oraz oliwę. Wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto. W miarę potrzeby podsypujemy mąką. Wyrobione ciasto zostawiamy na godzinę w ciepłym miejscu pod ściereczką. Po upływie tego czasu z ciasta formujemy bochenek chleba. Układamy go na blaszce do pieczenia wysypanej mąką lub przekładamy do formy. Chleb odstawiamy na kolejną godzinę pod ściereczką. Chleb obsypujemy delikatnie mąką i pieczemy 0k. 40min. w temperaturze 200 st. C (autorka podaje, że wystarczy 25min. U mnie nie starczyło). Chleb jest gotowy, gdy postukany od spodu wyda głuchy dźwięk. 

Smacznego!







1 komentarz: