Pyszny! Chleb bardzo aromatyczny i leciutko wilgotny dzięki pomidorom, bazylia dodaje mu świeżości i ziołowy posmak. Najlepszy jest polany oliwą z oliwek. Takimi kromkami zajadałam się z niezwykłą lubością:) Pod przymkniętymi oczami widziałam letni zachód słońca w Toskanii. Włoskie smaki lata w pszennej skorupce. Często będę powracać do tego przepisu.
Kolejny, po makaronie z bazyliowym pesto, przepis z wykorzystaniem "własnoręcznie" wyhodowanej bazylii:)
Przepis z bloga Przepisoteka
Składniki:
· 500 g mąki pszennej ( prawie 3 szklanki)
· 16 g świeżych drożdży
· 10 g soli (2 łyżeczki)
· 2 bardzo duże garści listków bazylii
· 10 suszonych pomidorków
· 2 łyżki oliwy z zalewy pomidorowej
· 300 ml ciepłej wody
· 5 g cukru (1 łyżeczka)
· 16 g świeżych drożdży
· 10 g soli (2 łyżeczki)
· 2 bardzo duże garści listków bazylii
· 10 suszonych pomidorków
· 2 łyżki oliwy z zalewy pomidorowej
· 300 ml ciepłej wody
· 5 g cukru (1 łyżeczka)
Smacznego!
czuję ten zapach, hmmm :D
OdpowiedzUsuńPozdrawiamy serdecznie
Tapenda