środa, 5 grudnia 2018

BUŁKI DO HAMBURGERÓW

               Lubicie domowy fast-food? Pizzę, hamburgery? Ja takich rzeczy na mieście nie jadam, ale  od czasu do czasu przygotowuję domowe burgery np. z soczewicy albo z szarpaną wieprzowiną, wraz z Moim K. lubimy też mitraillette, czyli belgijskie hot-dogi z frytkami w bułce.  Ostatnio zrobiłam burgery z buraka (w kolejnym wpisie opiszę jak pyszne), a do nich bułki z domowego pieca. Czyli fast-food w wersji zdrowej i slow - gdyż jednak trzeba nieco czasu na wypiek zarówno bułek jak i wegeburgerów. Poniższe bułki wyszły nie tylko piękne - rumiane i pękate, ale i baaardzo smaczne - mięciutkie, delikatne, słodkawe. Nie wiem, co bardziej smakowało Mojemu K.: te bułki czy wegeburgery z buraka;)
Inspiracja.





Składniki (na 8-10 szt.):
  • 500 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka soli
  • 25 g świeżych drożdży (lub 7 g drożdży instant)
  • 2 łyżki cukru
  • 300 ml mleka
  • 50 g masła
  • 1 jajko w temperaturze pokojowej
  • 1 żółtko, 1 łyżka mleka, garść sezamu na wierzch bułki

Mąkę przesiać do dużej miski, dodać sól i wymieszać.
Drożdże (ocieplone w temperaturze pokojowej) pokruszyć i wsypać do kubka. Dodać łyżeczkę cukru i rozetrzeć dokładnie łyżeczką. Wlać pół szklanki ciepłego mleka, dodać łyżeczkę mąki i dokładnie wymieszać. Wstawić kubek do garnka z bardzo ciepłą wodą i odstawić do wyrośnięcia na ok. 7 minut, aż rozczyn wypełni cały kubek.
Przelać go do miski z mąką i zacząć delikatnie mieszać łyżką. Stopniowo wlewać resztę ciepłego mleka cały czas mieszając łyżką.
Dodać cukier, jajko i dalej mieszać składniki, następnie zacząć wyrabiać ciasto. W międzyczasie, gdy ciasto będzie już jednolite, dodać roztopione masło. Ciasto wyrabiać aż będzie elastyczne, przez ok. 15 minut (lub 10 minut hakiem miksera planetarnego).
Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce pod przykryciem ze ściereczki na około 1 godzinę.
Po tym czasie wyjąć ciasto na podsypaną mąką stolnicę i chwilę je powygniatać. 
Podzielić na 8-10 części i uformować tyleż kulek (z 10 części wyjdą bułki wielkości kajzerki, na burgery lepiej przygotować większe bułki, czyli podzielić ciasto na 7-8 części), ułożyć na dużej blaszce do pieczenia i delikatnie spłaszczyć dłonią. Odstawić do wyrośnięcia na ok. 30 minut. 
Wyrośnięte bułeczki posmarować pędzelkiem żółtkiem wymieszanym z mlekiem i posypać sezamem. 
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 210 stopni C. Piec przez 15 minut na złoty kolor. Wyjąć z piekarnika i ostudzić.


Smacznego życzą



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz