środa, 8 lutego 2017

BURGERY Z PULLED PORK I FRYTKI Z BATATÓW

                Oboje z Moim K. uwielbiamy pulled pork, czyli szarpaną wieprzowinę. Delikatne mięso w postaci włókien jest soczyste, a wymieszane z sosem powstałym w czasie pieczenia (odtłuszczonym) staje się rewelacyjnie smacznym i bardzo uniwersalnym daniem. Można je podawać na każdy posiłek dnia. Na śniadanie w kanapce z jajkiem, na obiad na batatach lub w tacos. A że ze względu na długi czas pieczenia mięsa nie ma sensu przygotowywać małej jego porcji, to można poszaleć z pomysłami, jak podać pulled pork. Tym razem zrobiłam m.in. burgery z pulled pork i sałatką z fioletowej kapusty, do których podałam pieczone frytki z batatów. Bataty to kolejna rzecz, za którą przepadamy. A frytki z nich są pyszne, lepsze niż z tradycyjnych ziemniaków. Taki zestaw - burger z pulled pork i frytki z batatów - to prawdziwie pyszna "fast"-foodowa uczta! Choć nie taka fast biorąc pod uwagę czas pieczenia. Ale niech Was to nie zniechęca, gdyż samo przygotowanie mięsa do pieczenia zajmuje kwadrans, potem musi ono leżakować/marynować się, by ostatecznie wstawić je na całą noc do piekarnika, można iść spać i się nie przejmować - robi się samo.

                Tradycyjnie pulled pork przygotowuje się z łopatki, która ma nieco tłuszczu, dzięki czemu długo pieczone mięso nie wysycha. Ja odstąpiłam od tej zasady i wykorzystałam sporą szynkę oraz mały kawałek karkówki (by jednak trochę tego tłuszczu było). Takie mięso akurat miałam. Bałam się o efekt, ale okazało się, że niepotrzebnie. Szynka, owszem suchsza po upieczeniu niż łopatka czy tym bardziej karkówka, udała się wyśmienicie po wymieszaniu z sosem powstałym w czasie pieczenia z mięsnych soków i marynaty. Do tego skarmelizowana cebula spod mięsa i... mmmm!! Jakie to było dobre! :)




PULLED PORK Z SZYNKI

Składniki:
  • 900g szynki wieprzowej
  • 300 g karkówki
  • 4-5 sporych cebul
  • 4-5 ząbków czosnku
  • 1 mała łyżeczka kminu rzymskiego
  • 1 mała łyżeczka oregano
  • 1 łyżka ostrej papryki w proszku (ilość wedle upodobania, my lubimy niecon a ostro)
  • 1,5 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
  • 2 czubate łyżki koncentratu pomidorowego
  • 4 łyżki sosu worcestershire
  • 3 czubate łyżki miodu
  • 5 łyżek sosu sojowego
  • sól, pieprz
Mięso myjemy, dokładnie wycieramy ręcznikiem papierowym, oczyszczamy z ewentualnych błonek, robimy głębokie nacięcia w kilku miejscach.
Wszystkie składniki marynaty mieszamy, smarujemy nią mięsa i dostawiamy na kilka godzin (opcjonalnie).
Cebulę kroimy w piórka.
W naczyniu żaroodpornym (z przykrywką, która będzie potrzebna) rozkładamy na dnie cebulę z odrobiną marynaty z mięsa. 
Na niej kładziemy mięso polewając go marynatą. Część cebuli z marynatą można upchać w nacięcia w mięsie, dzięki czemu więcej smaku przeniknie do środka. Ale ja tym razem tego nie robiłam.
Piekarnik nastawiamy na 130 st.C i wstawiamy do niego mięso w naczyniu przykrytym pokrywką. Pieczemy 7 godz. nie dotykając się do niego. Jeśli chcemy, by wierzch był nieco bardziej przyrumieniony, na ostatnie pół godziny zdejmujemy pokrywkę.
Wyciągamy z pieca, mięso wyciągamy z naczynia, a sos z cebulą przelewamy do garnka. Można odtłuścić sos kładąc delikatnie na jego powierzchni papierowy ręcznik, który wchłonie tłuszcz unoszący się na powierzchni, albo odstawiamy sos w chłodne miejsce na kilka godzin, by tłuszcz stężał, a wówczas łatwo się go pozbyć.
Odtłuszczony sos gotujemy, aż nieco zgęstnieje.
Używając dwóch widelców dzielimy mięso na mniejsze kawałki (rozszarpujemy je;) ) i łączymy z sosem.
Najlepiej smakuje od razu po upieczeniu, ale odsmażane także nabiera smaczku. 

BURGERY Z PULLED PORK
  • bułki hamburgerowe
  • sałata
  • sałatka z fioletowej (lub białej, ale fioletowa fajniej wygląda) kapusty - kapusta, nieco cebuli i majonez
  • pomidory
  • ogórki konserwowe
  • prażona cebulka
  • sos BBQ
  • keczup i/lub majonez
Bez większej filozofii - na opieczonej w tosterze lub piekarniku bułce układamy dodatki (jak powyżej lub inne ulubione), przykrywamy górną połówką bułki, lekko ściskamy, by się zmieściło do ust i zajadamy :)

FRYTKI Z BATATÓW
  • 4 duże bataty
  • odrobina oliwy z oliwek lub oleju
  • ostra papryka w proszku
  • oregano
  • sól
Bataty obieramy, kroimy w grube słupki.
W misce mieszamy oliwę z przyprawami, dokładamy bataty, mieszamy, by przyprawy dokładnie obtoczyły warzywa.
Bataty rozkładamy na blasze do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy 20-30 min. w 200 st.C.

Smacznego życzą




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz