środa, 28 września 2016

PIZZA TWISTS idealne na wycieczkę

            Na niedawny wypad do Amsterdamu przygotowałam smakowitą przekąskę - pizza twist, czyli pizzo-drożdżówki:) To nic innego jak skręcone cisto pizzowe z dodatkami. Pyszne zarówno na ciepło jak i na zimno. Ciekawsze, smaczniejsze i bardziej sycące niż zwyczajne kanapki. 


Składniki (na ok. 8 średniej wielkości twistów):
Ciasto:
  • 20 g świeżych drożdży
  • 500 g mąki pszennej
  • ok. 150 ml ciepłej wody
  • 2-3 łyżki oliwy
  • po pół łyżeczki soli i cukru
  • bazylia
Dodatki:
  • u mnie szynka przesmażona z cebulą
  • zielone oliwki
  • tarty ser
Zaczynamy od zrobienia rozczynu: drożdże rozrabiamy z odrobiną ciepłej wody, szczyptą mąki i cukru. Odstawiamy na kilka minut, aż się zapienią.
Mąkę łączymy z czubata łyżką suszonej bazylii solą, oliwą, rozczynem i dolewamy tyle wody, by zagnieść elastyczne ciasto.
Odkładamy je na godzinę, aż podwoi swoją objętość.
W tym czasie robimy sos (o ile nie używamy kupnego).

SOS POMIDOROWY:
  • 1 mała cebulka
  • 2 ząbki czosnku
  • 3-4 średnie pomidory, uwielbiam te z gatunku lima, gdyż są słodkie i pyszne
  • 50 ml białego wina
  • opcjonalnie łyżka keczupu
  • sól, pieprz, cukier
  • majeranek, oregano, bazylia
  • oliwa
Cebulkę i czosnek bardzo drobno siekamy. Przesmażamy je na oliwie, aż cebula będzie szklista.
Z pomidorów można ściągnąć skórkę, ale nie trzeba. Miałam to zrobić, ale zapomniałam, a i tak wyszło pysznie. Jeśli ściągamy, to wystarczy naciąć skórkę na krzyż, sparzyć i obrać. 
Pomidory kroimy na mniejsze kawałki i dodajemy do przesmażonej cebuli. 
Dodajemy wino i dusimy pod częściowym przykryciem, aż pomidory się rozpadną, a alkohol odparuje.
Zdejmujemy przykrywkę i smażymy do uzyskania półgęstej konsystencji. W tym momencie można dodać keczup.
Doprawiamy solą, pieprze, cukrem i ziołami.

Wyrośnięte ciasto rozciągamy na blacie wysypanym mąką na cienki placek formując prostokąt.
Ciasto smarujemy sosem pomidorowym.
Na połowie placka rozkładamy dodatki (cebulę z szynką i oliwki), posypujemy tartym serem oraz oregano.
Placek składamy na pół tak, by część bez dodatków nałożyć na tę z dodatkami. Lekko dociskamy.
Ciasto kroimy na paski szerokości ok. 3 cm, podnosimy, skręcamy 1-2 razy i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy ok. 15 min. w 180 st.C.

Smacznego życzą




2 komentarze: