czwartek, 29 września 2016

DYNIOWO-SEROWE CIASTO CZEKOLADOWE

              Złota jesień nastała, a z nią pełno złotych dyń na straganach. Mam kilka pomysłów na jej wykorzystanie, a zaczynam od deseru - lekko wilgotnego ciasta a' la brownie z masą serowo-dyniową. Równie smakowite i złociste, jak piękna jest złota jesień. Ciasto idealne na wrzesień.


Składniki (na blachę 27x21 cm):

Ciasto czekoladowe:


  • 3/4 szklanki masła, roztopionego
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżki ekstraktu z wanilii
  • 3 jajka
  • 3/4 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki kakao
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1-2 łyżeczki cynamonu

Masa dyniowo - serowa:


  • 500 g sera na sernik (z wiaderka)
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 budyń śmietankowy
  • 1 szklanka puree z dyni (upieczona do miękkości i zmiksowana dynia)
  • 1 łyżka ekstraktu z wanilii
Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C. Formę wyłożyć papierem do pieczenia.

Najpierw przygotowujemy masę czekoladową.

Do jednej miski przesiać suche składniki: mąkę, kakao, sol oraz cynamon. Wymieszać.

W drugiej misce utrzeć rozpuszczone masło z cukrem i wanilią za pomocą miksera. Stale ubijając, dodać jajka, jedno po drugim.

Do powstałej masy dodać suche składniki i krótko wymieszać. Gdyby była bardzo gęsta, dodać  nieco mleka. Odstawić na bok.

W kolejnym naczyniu zmiksować wszystkie składniki na masę dyniowo-serową. Nie za długo, tylko do połączenia się składników.

2/3 a nawet nieco więcej masy czekoladowej przełożyć do formy i równomiernie rozsmarować. Na to wyłożyć masę dyniową. Na masę dyniową porcjami wyłożyć pozostałą masę czekoladową i końcem noża przeciągnąć w różne strony, tworząc zawijasy.

Jeżeli ciasto czekoladowe jest zbyt gęste (może zgęstnieć czekając na wykorzystanie) i nie da się wykonać wzorów, można dodać nieco wody by je rozrzedzić.

Piec ok. 40 minut, aż środek się zetnie. Pozostawić w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach do wystygnięcia. 
Przechowywać w lodówce.

Smacznego życzą

1 komentarz: