poniedziałek, 7 marca 2016

TOSTY Z AWOKADO, JAJECZNICĄ I ŁOSOSIEM

           Niedzielne śniadanie. Chrupiące tosty i kremowa jajecznica, maślane awokado i wędzony łosoś. Pyszności! Awokado ma neutralny smak, więc dobrze komponuje się z wyrazistym łososiem. Jajecznica z dodatkiem śmietany ma delikatniejszy smak. Bardzo smakowita wersja standardowej "jajówy". Koniecznie do powtórzenia.


Składniki (na 2 porcje):
  • 2 bułki lub 4 kromki chleba
  • 4-5 jajek
  • łyżka śmietany
  • łyżka masła
  • sól, pieprz
  • 1 bardzo dojrzałe awokado
  • kilka plasterków wędzonego łososia
Pieczywo opiekamy w tosterze lub w piekarniku. W wersji de luxe można p;osmarować masłem czosnkowym.
Jajka rozkłócamy z łyżką śmietany, doprawiamy solą i pieprzem, smażymy jajecznicę na maśle.
Awokado przekrawamy na pół, wyciągamy pestkę i ściągamy skórkę. Jeśli jest bardzo dojrzałe, pestka wyjdzie sama, a skórkę będzie można łatwo usunąć. Dlatego warto zakupić dojrzały owoc (co jest czasem trudne) albo zakupić go kilka dni w wcześniej i odłożyć w temperaturze pokojowej, by zmięło.
Owoc kroimy na plasterki.
Na grzance układamy awokado, na to jajecznica i kawałki łososia.

Smacznego życzą


1 komentarz: