Nie wiem, co się dzieje, ale ostatnio pochłaniam ryby w każdej ilości i postaci;) Pasta z tuńczyka, tagliatelle z łososiem, sałata z łososiem i mój ulubiony panierowany dorsz. Dziś sałatka nieco konkretniejsza od poprzedniej, ale równie pyszna, idealna na kolację.
Składniki (na 3-4 porcje):
- 2 jajka ugotowane na twardo
- 200 g wędzonego łososia
- pół ogórka szklarniowego
- 1 mała czerwona cebula
- majonez
- śmietana/jogurt naturalny
- sól, pieprz
- sok z cytryny
- szczypior do smaku i dekoracji
Jajka, ogórka i cebulę drobno siekamy, łososia kroimy na mniejsze kawałki.
Wszystko mieszamy z majonezem i śmietaną (proporcje sosu wedle własnego upodobania), doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
Można zajadać od razu, ale najlepiej odstawić na kilka godzin, by smaki się przegryzły.
Podajemy posypaną szczypiorem.
Smacznego życzą
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz