wtorek, 1 grudnia 2015

BŁYSKAWICZNY MAKARON Z ŁOSOSIEM I MARCHEWKĄ

         Dania z makaronu mają tę wielką zaletę, że można przygotować z nich szybki obiad "na winie";) Taki jak z dzisiejszego przepisu - kluski, kilka dodatków, jakiś sosik i gotowe. Szybko i pysznie!

Składniki (na 2 porcje):
  • makaron tagliatelle
  • 2-3 niezbyt duże cienkie i proste marchewki
  • garść czarnych oliwek
  • 2 garści mięsa łososia wędzonego lub surowego
  • szczypior
  • 1/3 szkl. śmietanki kremówki (opcjonalnie 18%)
  • 1/3 szkl. mleka
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia
Makaron gotujemy al dente.
Marchewki obieramy i za pomocą obieraczki do warzyw ścinamy długie i cienkie pasma.
Oliwki kroimy w plasterki.
Szczypior siekamy.
Na oleju przesmażamy marchewkę, by zmiękła. Dorzucamy oliwki i łososia.
Zalewamy mieszanką śmietanki i mleka. Mieszamy i chwilę razem gotujemy.
Dodajemy makaron, mieszamy i ponownie chwilę razem gotujemy. 
Doprawiamy solą i pieprzem.
Podajemy posypane szczypiorem.

Smacznego życzą



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz