Dania z makaronu mają tę wielką zaletę, że można przygotować z nich szybki obiad "na winie";) Taki jak z dzisiejszego przepisu - kluski, kilka dodatków, jakiś sosik i gotowe. Szybko i pysznie!
Składniki (na 2 porcje):
- makaron tagliatelle
- 2-3 niezbyt duże cienkie i proste marchewki
- garść czarnych oliwek
- 2 garści mięsa łososia wędzonego lub surowego
- szczypior
- 1/3 szkl. śmietanki kremówki (opcjonalnie 18%)
- 1/3 szkl. mleka
- sól, pieprz
- olej do smażenia
Makaron gotujemy al dente.
Marchewki obieramy i za pomocą obieraczki do warzyw ścinamy długie i cienkie pasma.
Oliwki kroimy w plasterki.
Szczypior siekamy.
Na oleju przesmażamy marchewkę, by zmiękła. Dorzucamy oliwki i łososia.
Zalewamy mieszanką śmietanki i mleka. Mieszamy i chwilę razem gotujemy.
Dodajemy makaron, mieszamy i ponownie chwilę razem gotujemy.
Doprawiamy solą i pieprzem.
Podajemy posypane szczypiorem.
Smacznego życzą
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz