Składniki (na 2 porcje):
- 4 plastry bekonu lub szynki długo dojrzewającej
- 2 duże kromki chleba lub 4 mniejsze
- garść tartego sera żółtego, u mnie cheddar
- 4 jajka
- sól, pieprz
- szczypiorek
Bekon/szynkę przesmażamy na suchej patelni, aż się przyrumieni.
Z kromek chleba wykrawamy koła o średnicy dna kokilki, które układamy na dnie natłuszczonych kokilek. Bekonem obkładamy ścianki kokilek.
Na dno wsypujemy nieco sera i szczypiorku, wbijamy po 1 jajku, solimy, pieprzymy, wierzch posypujemy serem.
Zapiekamy kilkanaście minut w 180 st.C, aż białko będzie ścięte, a żółtko płynne (niekoniecznie półpłynne jak u mnie;) ).
Podawałam posypane szczypiorem z pomidorkami koktajlowymi i świeżym ogórkiem.
Smacznego życzą
Takie proste, a jak smaczne, prawda?
OdpowiedzUsuńOj, zdecydowanie! Nawet mimo braku lejącego się żółtka ;)
Usuń