poniedziałek, 23 listopada 2015

JAJKA W KOKILKACH Z BEKONEM

         Na weekendowe śniadanie lubię przygotować jajka. A że jajka i bekon to zawsze udane połączenie, wykorzystałam ten  klasyczny duet do przygotowania jajek w kokilkach z bekonem. Żółtko miało być płynne... cóż, o chwilę za długo siedziały w piekarniku;)


Składniki (na 2 porcje):
  • 4 plastry bekonu lub szynki długo dojrzewającej
  • 2 duże kromki chleba lub 4 mniejsze
  • garść tartego sera żółtego, u mnie cheddar
  • 4 jajka
  • sól, pieprz
  • szczypiorek
Bekon/szynkę przesmażamy na suchej patelni, aż się przyrumieni.
Z kromek chleba wykrawamy koła o średnicy dna kokilki, które układamy na dnie natłuszczonych kokilek. Bekonem obkładamy ścianki kokilek. 
Na dno wsypujemy nieco sera i szczypiorku, wbijamy po 1 jajku, solimy, pieprzymy, wierzch posypujemy serem.
Zapiekamy kilkanaście minut w 180 st.C, aż białko będzie ścięte, a żółtko płynne (niekoniecznie półpłynne jak u mnie;) ). 
Podawałam posypane szczypiorem z pomidorkami koktajlowymi i świeżym ogórkiem.

Smacznego życzą


2 komentarze:

  1. Takie proste, a jak smaczne, prawda?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj, zdecydowanie! Nawet mimo braku lejącego się żółtka ;)

      Usuń