czwartek, 19 listopada 2015

JABŁKOWE RÓŻYCZKI

            Wszyscy pieką, piekę i ja!;) Tak, wiem, ten deser pojawia się ostatnio na co drugim blogu. Ale są tak urocze, że postanowiłam i ja je przygotować:)


Składniki (na 6-8 szt.):
  • 3 duże jabłka o jak najbardziej czerwonej skórce
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • ciasto francuskie
  • ulubiony dżem
  • cynamon
  • cukier puder
Umyte jabłka przekrawamy na pół, wydrążamy gniazda nasienne i kroimy w cieniutkie plasterki.
Zalewamy je wodą z sokiem z cytryny i podgrzewamy albo na kuchence albo w mikrofali do chwili, aż plasterki będą miękkie i elastyczne.
Ciasto rozwijamy i wzdłuż krótszego boku wycinamy z nich 6-8 pasów 4-5 cm szerokie. 
Na każdym rozsmarowujemy nieco dżemu i układamy na zakładkę odcedzone plasterki jabłek tak, by wystawały mocno ponad ciasto. 
Posypujemy cynamonem.
Dolną część paska nakładamy na plasterki lekko dociskając. (W internecie znajdziecie filmiki instruktażowe;) ).
Zwijamy w rulon i układamy w natłuszczonej formie na muffinki.
Pieczemy 30-40 min. w 180 st.C uważając, by jabłka się nie przypaliły. W razie potrzeby przykrywamy folią aluminiową.

Smacznego życzą




1 komentarz: