poniedziałek, 21 września 2015

RACUCHY KUKURYDZIANE Z BANANEM

            Leniwe śniadanie, takie w wolny od pracy dzień. Można pozwolić sobie na coś, co wymaga może nie tyle więcej zachodu, ile więcej czasu. Takie są racuchy drożdżowe. Gdy na kuchni Lidla zobaczyłam przepis na racuchy z kukurydzą i bananem, postanowiłam je wypróbować. Uwielbiam wszelakie placki, szczególnie racuchy drożdżowe. O tym, że z bananem będą pyszne, wiedziałam. Dodatek kukurydzy natomiast mnie zaintrygował. Racuchy wyszły smaczne, kukurydza była lekko wyczuwalna, dodała coś do smaku, ale raczej w przyszłości pozostanę przy wersji tradycyjnej, bez kukurydzy. Mimo to polecam, bo dobre i dla odmiany.

Składniki (na 2-3 porcje):
  • 200 g mąki pszennej
  • 20 g cukru
  • 150 ml mleka
  • 15 g świeżych drożdży
  • szczypta soli
  • 1 jajko
  • 150 g kukurydzy odsączonej z płynu
  • 1 duży banan, bardzo dojrzały, pokrojony w kostkę
  • olej do smażenia placków
  • cukier puder do posypania placków
Drożdże mieszamy ze szczyptą cukru i mąki, dodajemy nieco ciepłego mleka i odstawiamy do "ruszenia", czyli aż się zapienią.
Kukurydzę miksujemy na gładką masę. Mąkę przesiewamy do miski, pośrodku robimy wgłębienie, do którego wlewamy płynne drożdże, dodajemy jajko, sól, purée kukurydziane oraz banany.
Mieszamy, przykrywamy ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu na 30-40 minut do wyrośnięcia (ciasto powinno podwoić swoją objętość).
Gotowe ciasto mieszamy i smażymy na rozgrzanym oleju. Ciasto ma klejącą konsystencję, dlatego najlepiej formować je w placki łyżką namoczoną w zimnej wodzie. Placki smażymy na złoty kolor i przekładamy na papierowy ręcznik.
Podawałam posypane cukrem pudrem i polane odrobiną miodu.
Smacznego życzą



1 komentarz:

  1. Ale grubiutkie te placuchy :) Uwielbiam i banany w placuszkach i mąkę kukurydzianą, więc na pewno niebawem wypróbuję Twój przepis :)

    OdpowiedzUsuń