wtorek, 22 września 2015

PLACKI ZIEMNIACZANE NADZIEWANE CUKINIĄ

             Wczoraj prezentowałam placki (właściwie racuchy z bananem), dziś są placki ziemniaczane... taaak, lubię placki, wszelakie:) Ziemniaczane należą do jednych z moich ulubionych. Zatem, gdy zobaczyłam ten przepis na nadziewane cukinią placki ziemniaczane, postanowiłam wypróbować taki mix. Wyszły smakowite, chrupiące z zewnątrz i soczyste za sprawą cukinii wewnątrz. Sos z pieczarek pasuje do nich idealnie!

Składniki (na 2-3 porcje):
  • 500 g ziemniaków
  • 1 średnia cebula
  • 2-3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 jajko
  • sól, pieprz
  • olej rzepakowy do smażenia
  • pół średniej cukinii (ok. 1,5 szkl. startej)
Ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. 
Podobnie robimy z cebulą.
Odciskamy sok z ziemniaków i mieszamy z cebulą, dodajemy mąkę, jajko, sól, pieprz. 
Cukinię ścieramy podobnie jak ziemniaki.
Podsmażamy ją z dodatkiem czosnku przeciśniętego przez praskę, doprawiamy solą i pieprzem.
Rozgrzewamy patelnię z dodatkiem oleju, nakładamy porcję masy ziemniaczanej, smażymy chwilę, aż się zetną i przyrumienią. 
Na wierzch nakładamy 1 łyżkę usmażonej cukinii na środek placka.
Na tak przygotowany placek nakładamy (od razu) następną warstwę ziemniaków, przewracamy na drugą stronę (surową do dołu) i smażymy na złoty kolor. 
Powtarzamy czynność do zużycia składników. 

SOS PIECZARKOWY
  • 6-7 dużych pieczarek
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 1 szkl. śmietany
  • szczypta tymianku
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia
Pieczarki z dodatkiem czosnku podsmażamy na odrobinie masła lub oleju, dodajemy pokrojoną cebulę i smażmy chwilę, aż wszystko się ładnie zarumieni. 
Dodajemy śmietanę, tymianek, sól, pieprz. Dokładnie mieszamy i gotujemy, aż sos nieco zgęstnieje.

Smacznego życzą


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz