Wczoraj prezentowałam placki (właściwie racuchy z bananem), dziś są placki ziemniaczane... taaak, lubię placki, wszelakie:) Ziemniaczane należą do jednych z moich ulubionych. Zatem, gdy zobaczyłam ten przepis na nadziewane cukinią placki ziemniaczane, postanowiłam wypróbować taki mix. Wyszły smakowite, chrupiące z zewnątrz i soczyste za sprawą cukinii wewnątrz. Sos z pieczarek pasuje do nich idealnie!
Składniki (na 2-3 porcje):
- 500 g ziemniaków
- 1 średnia cebula
- 2-3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 jajko
- sól, pieprz
- olej rzepakowy do smażenia
- pół średniej cukinii (ok. 1,5 szkl. startej)
Ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach.
Podobnie robimy z cebulą.
Odciskamy sok z ziemniaków i mieszamy z cebulą, dodajemy mąkę, jajko, sól, pieprz.
Cukinię ścieramy podobnie jak ziemniaki.
Podsmażamy ją z dodatkiem czosnku przeciśniętego przez praskę, doprawiamy solą i pieprzem.
Rozgrzewamy patelnię z dodatkiem oleju, nakładamy porcję masy ziemniaczanej, smażymy chwilę, aż się zetną i przyrumienią.
Na wierzch nakładamy 1 łyżkę usmażonej cukinii na środek placka.
Na tak przygotowany placek nakładamy (od razu) następną warstwę ziemniaków, przewracamy na drugą stronę (surową do dołu) i smażymy na złoty kolor.
Powtarzamy czynność do zużycia składników.
SOS PIECZARKOWY
- 6-7 dużych pieczarek
- 2 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 1 szkl. śmietany
- szczypta tymianku
- sól, pieprz
- olej do smażenia
Pieczarki z dodatkiem czosnku podsmażamy na odrobinie masła lub oleju, dodajemy pokrojoną cebulę i smażmy chwilę, aż wszystko się ładnie zarumieni.
Dodajemy śmietanę, tymianek, sól, pieprz. Dokładnie mieszamy i gotujemy, aż sos nieco zgęstnieje.
Smacznego życzą
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz