piątek, 18 września 2015

CHLEB Z PIECZONĄ PAPRYKĄ

               W sezonie paprykowym nie mogłabym nie upiec chleba z papryką. Mocno nią smakuje, pięknie pachnie, jest lekko wilgotny, po prostu pyszny. Jeden z moich ulubionych.

Składniki:
  • 3 średnie papryki czerwone
  • 400 g mąki pszennej typ 620
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 łyżka cukru
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • ok. 1 szkl. ciepłej wody 
  • 20 g drożdży świeżych
2 papryki przekrawamy na pół i oczyszczamy z gniazd nasiennych. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia skórką do dołu. 
Skrapiamy olejem lub oliwą i pieczemy 50-60 min. w 190 st. C aż do mocnego zbrązowienia skórki papryki.
Paprykę przekładamy do miski, którą wkładamy do woreczka foliowego, który szczelnie zamykamy i odstawiamy na 20 min. Papryka zaparuje, dzięki czemu skórka łatwo będzie odchodzić.
Po tym czasie z papryki ściągamy skórkę i kroimy na mniejsze kawałki, które miksujemy/blendujemy na gładką masę.
Trzecią paprykę drobno siekamy.
Przygotowujemy rozczyn: w połowie wody rozpuszczamy drożdże, dodajemy nieco cukru i mąki. Odstawiamy do "ruszenia", czyli aż się zapienią.
W dużej misce mieszamy mąkę, oliwę i sól, dodajemy posiekaną paprykę i tę zmiksowaną. 
Dodajemy rozczyn, stopniowo dolewamy wody tyle, aby zrobiło się miękkie ciasto. Wyrabiamy przez 10 minut, aż będzie gładkie i elastyczne. 
Umieszczamy ciasto w lekko naoliwionej misce, można lekko posmarować olejem, przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na około godzinę aż podwoi swoją objętość. 
Ciasto przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy na ok. pół godziny, by podrosło.
Pieczemy ok. 50-60 min. początkowo 10 min. w 200 st.C, a dalej w 180 st.C. 
Chleb jest gotowy, gdy postukany od spodu spód wyda głuchy dźwięk. Studzimy na kratce.
Smacznego życzą


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz