W sezonie paprykowym nie mogłabym nie upiec chleba z papryką. Mocno nią smakuje, pięknie pachnie, jest lekko wilgotny, po prostu pyszny. Jeden z moich ulubionych.
Składniki:
- 3 średnie papryki czerwone
- 400 g mąki pszennej typ 620
- 2 łyżeczki soli
- 1 łyżka cukru
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- ok. 1 szkl. ciepłej wody
- 20 g drożdży świeżych
2 papryki przekrawamy na pół i oczyszczamy z gniazd nasiennych. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia skórką do dołu.
Skrapiamy olejem lub oliwą i pieczemy 50-60 min. w 190 st. C aż do mocnego zbrązowienia skórki papryki.
Paprykę przekładamy do miski, którą wkładamy do woreczka foliowego,
który szczelnie zamykamy i odstawiamy na 20 min. Papryka zaparuje,
dzięki czemu skórka łatwo będzie odchodzić.
Po tym czasie z papryki ściągamy skórkę i kroimy na mniejsze kawałki, które miksujemy/blendujemy na gładką masę.
Trzecią paprykę drobno siekamy.
Przygotowujemy rozczyn: w połowie wody rozpuszczamy drożdże, dodajemy nieco cukru i mąki. Odstawiamy do "ruszenia", czyli aż się zapienią.
W
dużej misce mieszamy mąkę, oliwę i sól, dodajemy posiekaną paprykę i tę zmiksowaną.
Dodajemy rozczyn, stopniowo dolewamy
wody tyle, aby zrobiło się miękkie ciasto. Wyrabiamy przez 10 minut, aż będzie gładkie i elastyczne.
Umieszczamy ciasto w lekko naoliwionej misce, można lekko posmarować olejem,
przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na około godzinę aż podwoi swoją
objętość.
Ciasto przekładamy do foremki
wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy na ok. pół godziny, by podrosło.
Pieczemy ok. 50-60 min. początkowo 10 min. w 200 st.C, a dalej w 180 st.C.
Chleb jest gotowy, gdy postukany od spodu spód wyda
głuchy dźwięk. Studzimy na
kratce.
Smacznego życzą
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz